rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi

4.5 (170 ocen)

  • 60 min

nie można się im oprzeć :)

  • 60 min

Składniki:

  • 380 gram mąki pszennej +do podsypania
    25 gram drożdży
    3/4 szklanki ciepłego mleka
    30 gram stopionego, schłodzonego masła
    3 kopiaste łyżki cukru
    1 jajo
    1 jajo rozkłócone do posmarowania
    0,5 słoiczka powideł
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • koło 1. Z ciepłego mleka, drożdży, 1 łyżeczki cukru i 1 łyżeczki mąki robimy rozczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce by ruszył.
    Z mąki, cukru, rozczynu, masła, jaja zagniatamy elastyczne ciasto (około 10 minut). Ciasto wkładamy do miski wysypanej mąką, przykrywamy i odstawiamy na około 40 minut, by podwoiło objętość. Po tym czasie krótko zagniatamy, dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy na koła, dzielimy je na 4 części, na każdą kładziemy łyżeczkę powidła i zwijamy w rulony, podwijając brzegi, by uzyskać kształt rogalika.
  • rogaliki 2. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozbełtanym jajem.Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni do zezłocenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować