Rogaliki drożdżowe z nutellą.

5 (6 ocen)

  • 1 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Zawijane rogaliki, które szczególnie posmakują dzieciom.

  • 1 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szkl. mąki pszennej
    4 łyżki cukru
    2 jajka
    50g. roztopionego masła
    25g. drożdży
    0,5 szkl. mleka

    400g. ulubionego kremu czekoladowego
    2 białka.
Wystaw ocenę:

5 (6 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Krem czekoladowy

Rogaliki drożdżowe z nutellą. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdżówki rozpoczynamy od przygotowania rozczynu. Do miseczki dajemy rozkruszone drożdże dodajemy cukier i letnie mleko wszystko mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy rozczyn zacznie pracować dodajemy go do miski z mąką. wlewamy rozpuszczone i przestudzone masło i wbijamy jajka. Wyrabiamy ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.

    Ciasto rozwałkowujemy na duży okrąg smarujemy jedną stronę nutellą następnie przykrywamy drugą stroną i tniemy na 2-3 cm paski. Każdy pasek skręcamy robimy tzw. spiralkę i zwijamy w "rulonik". Układamy na blaszce wysmarowanej olejem i smarujemy roztrzepanym białkiem. Możemy zostawić na blaszce do lekkiego wyrośnięcia albo też od razu włożyć do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach.

Porady

Można też dodać drobno pokrojone orzechy włoskie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nutella

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować