Rogaliki drożdżowe z nutellą. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdżówki rozpoczynamy od przygotowania rozczynu. Do miseczki dajemy rozkruszone drożdże dodajemy cukier i letnie mleko wszystko mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy rozczyn zacznie pracować dodajemy go do miski z mąką. wlewamy rozpuszczone i przestudzone masło i wbijamy jajka. Wyrabiamy ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.
Ciasto rozwałkowujemy na duży okrąg smarujemy jedną stronę nutellą następnie przykrywamy drugą stroną i tniemy na 2-3 cm paski. Każdy pasek skręcamy robimy tzw. spiralkę i zwijamy w "rulonik". Układamy na blaszce wysmarowanej olejem i smarujemy roztrzepanym białkiem. Możemy zostawić na blaszce do lekkiego wyrośnięcia albo też od razu włożyć do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach.
Komentarze