Rogaliki drożdżowe z nutellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: do miseczki pokruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki i tyle letniego mleka, by rozczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Zaczyn odstawić na ok 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do większej miski, dodać roztrzepane jajko z żółtkami, resztę cukru i wyrośnięty zaczyn. Zagnieść ciasto stopniowo dodając roztopione masło. (w razie potrzeby dodać mąki). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
2.Ciasto podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na kształt koła o grubości około 1,5 cm i pokroić na 8 równych trójkątów. Na trójkąty ciasta nakładać po łyżeczce kremu. Zwijać do środka formując rogale.
3.Tak przygotowane rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia., jeszcze na 15 minut. Po tym czasie posmarować rozkłóconym jajkiem i piec ok. 15-20 minut w temp. 180. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i odrobiną gorącej wody i posmarować wystudzone rogaliki. Smacznego!
Komentarze