Rogaliki drożdżowe z nutellą

4.5 (182 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Lubiane przez małych i dużych łasuchów, do kubka mleka czy kakao :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    4 szklanki mąki pszennej
    40g drożdży
    80g masła 
    250 ml mleka
    1 jajko
    2 żółtka
    4 łyżki cukru
    Nadzienie: krem czekoladowo-orzechowy
    ponadto: 1 szklanka cukru pudru
    2 łyżki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Rogal Do kawy Rogale Desery Ciastka

Rogaliki drożdżowe z nutellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: do miseczki pokruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki i tyle letniego mleka, by rozczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Zaczyn odstawić na ok 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do większej miski, dodać roztrzepane jajko z żółtkami, resztę cukru i wyrośnięty zaczyn. Zagnieść ciasto stopniowo dodając roztopione masło. (w razie potrzeby dodać mąki). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  • Rogaliki drożdżowe z nutellą 2. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na kształt koła o grubości około 1,5 cm i pokroić na 8 równych trójkątów. Na trójkąty ciasta nakładać po łyżeczce kremu. Zwijać do środka formując rogale.
  • Rogaliki drożdżowe z nutellą 3. Tak przygotowane rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia., jeszcze na 15 minut. Po tym czasie posmarować rozkłóconym jajkiem i piec ok. 15-20 minut w temp. 180. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i odrobiną gorącej wody i posmarować wystudzone rogaliki. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nutella

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować