Rogaliki z nutellą

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne rogaliki, idealne do porannej kawki albo herbatki, nutella daje wyjątkowy smak.Moje dzieci je bardzo lubią .

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    4 szklanki mąki pszennej
    3 łyżki cukru pudru
    5 dkg drożdży
    10 dkg margaryny
    4 żółtka
    szczypta soli
    1 szklanka mleka

    Dodatkowo:
    nutella na nadzienie
    cukier puder do posypania
    jajko do posmarowania rogalików
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Rogaliki z nutellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: do przesianej mąki dodajemy rozkruszone drożdże , cukier puder, żółtka, szczyptę soli i lekko mieszamy, wlewamy ciepłe mleko i wyrabiamy jednolite ciasto, pod koniec wlewamy roztopioną i przestudzoną margarynę, jeszcze chwilę wyrabiamy , do momentu aż tłuszcz zostanie wchłonięty i ciasto będzie odchodziło od ręki (w razie potrzeby dodać albo mąki albo mleka).

    Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, to dajemy go na stolnicę, rozwałkowujemy i wycinamy trójkąty, na każdy nakładamy łyżeczkę nutelli i zwijamy rogaliki, które układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 40 minut aż się zarumienią.

    Jak rogaliki przestygną to posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Zamiast nutelli możemy użyć dowolnego kremu czekoladowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nutella

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować