W kuchni regionalnej nazywają je topielcami, dla wielbicieli ciast drożdżowych
1 godz. 10 min
Składniki:
1 kg mąki
2 kostki palmy
2 całe jajka
6 łyżek cukru
12 dag drożdży
1 szklanka mleka
dżem, powidła, nutella
cukier puder na lukier
Sok z cytryny
jajko do smarowania
Rogaliki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozpuścić drożdże z łyżką cukru w ½ szklanki mleka, poczekać, aż zaczną rosnąć.
Margarynę rozpuścić z cukrem na małym ogniu a następnie schłodzić do temp. pokojowej.
Do mąki wbić jajka, wlać wyrośnięte drożdże, resztę mleka i tłuszcz – dokładnie wyrobić
z ciasta uformować kulę i zanurzyć w zimnej wodzie, aż do wypłynięcia
Potem ponownie ugnieść ciasto. W ten sposób przygotowane ciasto dzielimy na kilka części i wałkujemy ,następnie kroimy na 8 części , kładziemy na każdą część łyżeczkę dżemu i zawijamy rogalik. Można część rogalików zrobić z nutellą.
Przed pieczeniem można posmarować każdy rogalik roztrzepanym jajkiem.
Pieczmy w 175 stopniach C około 15 minut , aż staną się rumiane.
Gdy ostygną, mieszamy cukier puder z sokiem z cytryny i odrobiną wody i lukrujemy ostudzone rogaliki.
Komentarze