Do nadziewania:
dowolny dżem ( u mnie jabłkowo aroniowy i jabłkowy)
masa makowa( u mnie gotowa wzbogacona miodem, ubitym białkiem i aromatem migdałowym)
Rogaliki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać do miski, dodać margarynę i rozetrzeć ją w dłoniach z mąką.
Drożdże rozetrzeć w miseczce z łyżką cukru.
Jajka ubić z resztą cukru i cukrem waniliowym.
Wszystko połączyć, dodać sól i zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i postawić w chłodne miejsce na 10 godzin.
2.Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i podzielić na 8 części.
3.Każdą część cienko rozwałkować na kształt koła i przeciąć na 8 trójkątów.
Nakładać po łyżeczce nadzienia i zwijać rogaliki.
4.Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 20 minut w temp 170 stopni do zrumienienia.
5.Z tej porcji będzie 64 rogaliki.
6.Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Porady
Rogaliki przygotować do pieczenia wszystkie. Do piekarnika wkładać kolejno, najpierw te najwcześniej zwinięte.
Komentarze