Rogaliki drożdżowe

5 (190 ocen)

Pyszne, pulchne i łatwe do zrobienia

Składniki:

  • 1 kg mąki
    1 margaryna
    1 szkl cukru
    10 dkg drożdży
    4 jajka
    1 szkl gęstej śmietany
    1/4 łyżeczki soli
    1 cukier waniliowy

    Do nadziewania:
    dowolny dżem ( u mnie jabłkowo aroniowy i jabłkowy)
    masa makowa( u mnie gotowa wzbogacona miodem, ubitym białkiem i aromatem migdałowym)
Wystaw ocenę:

5 (190 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Rogaliki

Rogaliki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Składniki 1. Mąkę przesiać do miski, dodać margarynę i rozetrzeć ją w dłoniach z mąką.
    Drożdże rozetrzeć w miseczce z łyżką cukru.
    Jajka ubić z resztą cukru i cukrem waniliowym.
    Wszystko połączyć, dodać sól i zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i postawić w chłodne miejsce na 10 godzin.
  • Ciasto po nocy w zimnym miejscu 2. Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i podzielić na 8 części.
  • Z nadzieniem 3. Każdą część cienko rozwałkować na kształt koła i przeciąć na 8 trójkątów.
    Nakładać po łyżeczce nadzienia i zwijać rogaliki.
  • Gotowe do pieczenia 4. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piec 20 minut w temp 170 stopni do zrumienienia.
  • Po upieczeniu 5. Z tej porcji będzie 64 rogaliki.
  • Gotowe, smacznego 6. Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Porady

Rogaliki przygotować do pieczenia wszystkie. Do piekarnika wkładać kolejno, najpierw te najwcześniej zwinięte.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować