Rogale z nadzieniem orzechowym i lukrem

4.46 (196 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Takim pysznym rogalom nie można się oprzeć. Mięciutkie ciasto, pyszne orzechowe nadzienie i słodki lukier...zapewniam, że na jednym się nie skończy.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Rozczyn:
    10 dag świeżych drożdży
    2 łyżki cukru
    1 szklanka ciepłego mleka
    3 łyżki mąki pszennej

    Ciasto:
    1 kg mąki pszennej
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    15 dag masła
    1 szklanka ciepłego mleka

    Nadzienie:
    30 dag orzechów włoskich
    cukier trzcinowy do smaku
    pół szklanki gorącego mleka

    Lukier:
    1 białko
    około 1 szklanka cukru pudru

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    orzechy włoskie do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.46 (196 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Rogal Ciasta Rogale Desery

Rogale z nadzieniem orzechowym i lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył.
  • 2. Masło roztapiamy i lekko studzimy. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrem, stopione i przestudzone masło i stopniowo dolewając ciepłe mleko, zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny do wyrośnięcia.
  • 3. Gdy ciasto będzie rosło przygotowujemy nadzienie: Orzechy mielimy w maszynce lub miksujemy blenderem ( ja miksowałam blenderem ) dodajemy cukier trzcinowy i stopniowo wlewając gorące mleko dokładnie mieszamy. Nadzienie powinno byś takie lekko gęste, dlatego możemy nie wykorzystać całego mleka.
  • 4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, kroimy w trójkąty, na każdy nakładamy porcję nadzienia i zawijamy formując rogaliki.
  • 5. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
  • 6. Białko ucieramy z cukrem pudrem przez kilka minut, cukier dodajemy stopniowo, ponieważ jego ilość zależy od wielkości białka. Gdy lukier będzie miał odpowiednią konsystencję dekorujemy nim rogale. Następnie dekorujemy drobno pokrojonymi orzechami i odstawiamy do zastygnięcia lukru.
  • 7. Gdy lukier zastygnie rogale są gotowe do podania. Smacznego.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mąka Orzechy Nadzienie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować