Rogale z nadzieniem orzechowym i lukrem

  • wyświetlono: 6686 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Takim pysznym rogalom nie można się oprzeć. Mięciutkie ciasto, pyszne orzechowe nadzienie i słodki lukier...zapewniam, że na jednym się nie skończy.

bgg (Kopiowanie)
  • 200min

Składniki

Rozczyn:
10 dag świeżych drożdży
2 łyżki cukru
1 szklanka ciepłego mleka
3 łyżki mąki pszennej

Ciasto:
1 kg mąki pszennej
4 jajka
1 szklanka cukru
15 dag masła
1 szklanka ciepłego mleka

Nadzienie:
30 dag orzechów włoskich
cukier trzcinowy do smaku
pół szklanki gorącego mleka

Lukier:
1 białko
około 1 szklanka cukru pudru

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
orzechy włoskie do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Rogale z nadzieniem orzechowym i lukrem

  • 1. Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył.
  • 2. Masło roztapiamy i lekko studzimy. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrem, stopione i przestudzone masło i stopniowo dolewając ciepłe mleko, zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny do wyrośnięcia.
  • 3. Gdy ciasto będzie rosło przygotowujemy nadzienie: Orzechy mielimy w maszynce lub miksujemy blenderem ( ja miksowałam blenderem ) dodajemy cukier trzcinowy i stopniowo wlewając gorące mleko dokładnie mieszamy. Nadzienie powinno byś takie lekko gęste, dlatego możemy nie wykorzystać całego mleka.
  • 4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, kroimy w trójkąty, na każdy nakładamy porcję nadzienia i zawijamy formując rogaliki.
  • 5. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
  • 6. Białko ucieramy z cukrem pudrem przez kilka minut, cukier dodajemy stopniowo, ponieważ jego ilość zależy od wielkości białka. Gdy lukier będzie miał odpowiednią konsystencję dekorujemy nim rogale. Następnie dekorujemy drobno pokrojonymi orzechami i odstawiamy do zastygnięcia lukru.
  • 7. Gdy lukier zastygnie rogale są gotowe do podania. Smacznego.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciesezonowe_przysmakidrożdżoweorzechyna słodkomąkawypiekidla gościmączneorzechoweDrożdżowe rogaledomowe wypiekirogale drożdżoweprzepis_miesiąca1000nadzienie orzechowe

Komentarze

Podobne przepisy

rolada orzechowa

Dodane przez: bieniaszka

Rolada orzechowa z mlecznym nadzieniem

Wykorzystując resztkę mleka w proszku...

Bułeczki z nadzieniem orzechowym

Dodane przez: Skotka

Bułeczki z nadzieniem orzechowym

Pyszne, słodkie bułeczki. w sam...

Rogaliki z nadzieniem orzechowo-miodowym

Dodane przez: 2milutka

Rogaliki z nadzieniem orzechowo-miodowym

Puszyste ładnie listkujące się...

Pączki

Dodane przez: czarrna

Pączki z nadzieniem orzechowym

Bardzo smaczny eksperyment

Strucla orzechowo-morelowa z rumowym lukrem

Dodane przez: edytaha

Strucla orzechowo-morelowa z rumowym lukrem

Aromatyczna drożdżowa strucla orzechowo-morelowa...

Półfrancuzki rogale z nadzieniem jabłkowo-miodowym

Dodane przez: tłuścioch

Półfrancuskie rogale z nadzieniem midowo-jabłkowym

Kocham piec słodkości dla rodziny,chociaż...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE