Rogale drożdżowe z jogurtem

4 (2 ocen)

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Idealne pieczywo na śniadanie w postaci rogali. Domowe, zdrowe i bardzo apetyczne. Można je zabrać do pracy, szkoły. To bardzo prosty przepis na domowe pieczywo.

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 18 sztuk:
    4 szklanki mąki pszennej(pojemność szklanki 250 ml)+ do podsypania
    ¾ szklanki ciepłego mleka
    ¼ szklanki jogurtu naturalnego o temp. pokojowej
    20 g świeżych drożdży
    1 łyżeczka soli
    2 łyżeczki płaskie cukru
    10 dag stopionego masła
    2 żółtka
    Mak do posypania rogali
    Tłuszcz do formy
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Zobacz również:

Rogal

Rogale drożdżowe z jogurtem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: do miski przesiać mąkę, dodać 1 żółtko oraz pozostałe składniki, zrobić w środku dołek, pokruszyć drożdże. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce by drożdże zaczęły pracować. Następnie wyrobić dokładnie składniki, tak by ciasto odchodziło od ręki. Ponownie odstawić ciasto w ciepłe miejsce pod przykryciem by dobrze wyrosło.
    Stolnicę podsypać delikatnie mąką, przenieść ciasto, podzielić na 3 części, rozwałkować każdą na koło, pociąć każdą część na 6 trójkątów lub na 4 trójkąty, zwinąć każdą część w rogale. Blachę natłuścić, ułożyć rogale w pewnej odległości od siebie(rogale rosną). Odstawić na 10-15 minut by znów podrosły. Posmarować żółtkiem rozkłóconym w 2 łyżkach mleka, posypać makiem(u mnie posypana była połowa rogali, nie wszyscy w domu lubią mak),wstawić do podgrzanego piekarnika i piec w temp. 200 stopni na złoty kolor około 20 minut.

Porady

1. rogale można posypać kminkiem, sezamem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nabiał

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować