Idealne pieczywo na śniadanie w postaci rogali. Domowe, zdrowe i bardzo apetyczne. Można je zabrać do pracy, szkoły. To bardzo prosty przepis na domowe pieczywo.
40 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na 18 sztuk:
4 szklanki mąki pszennej(pojemność szklanki 250 ml)+ do podsypania
¾ szklanki ciepłego mleka
¼ szklanki jogurtu naturalnego o temp. pokojowej
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki płaskie cukru
10 dag stopionego masła
2 żółtka
Mak do posypania rogali
Tłuszcz do formy
Rogale drożdżowe z jogurtem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: do miski przesiać mąkę, dodać 1 żółtko oraz pozostałe składniki, zrobić w środku dołek, pokruszyć drożdże. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce by drożdże zaczęły pracować. Następnie wyrobić dokładnie składniki, tak by ciasto odchodziło od ręki. Ponownie odstawić ciasto w ciepłe miejsce pod przykryciem by dobrze wyrosło.
Stolnicę podsypać delikatnie mąką, przenieść ciasto, podzielić na 3 części, rozwałkować każdą na koło, pociąć każdą część na 6 trójkątów lub na 4 trójkąty, zwinąć każdą część w rogale. Blachę natłuścić, ułożyć rogale w pewnej odległości od siebie(rogale rosną). Odstawić na 10-15 minut by znów podrosły. Posmarować żółtkiem rozkłóconym w 2 łyżkach mleka, posypać makiem(u mnie posypana była połowa rogali, nie wszyscy w domu lubią mak),wstawić do podgrzanego piekarnika i piec w temp. 200 stopni na złoty kolor około 20 minut.
Komentarze