Risotto z leśnymi grzybami

3 (1 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Przepis Babci Stefci z Bieszczad na smaczne risotto.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ryż arborio 25 dag
    Bulion grzybowy ½ litra
    Tarty parmezan 1 czubata łyżka
    30-40 dag grzybów leśnych
    Wino białe półwytrawne 100 ml
    Olej
    Cebula biała 1 szt.
    Masło 2 łyżki
    Czosnek 2 ząbki
    Chili 1/3 łyżeczki
    Sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Risotto z leśnymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondlu na oleju zeszklić posiekany czosnek i cebulę, dodać pokrojone w plasterki grzyby i smażyć do lekkiego zrumienienia. Wsypać ryż i dalej smażyć, mieszając aż ziarnka staną się szkliste. Wlać część bulionu, wymieszać i dalej gotować aż ryż wchłonie bulion, Następnie wlać wino a gdy i ono zostanie wchłonięte dolać resztę bulionu. Kiedy ryż będzie już miękki, dodać sól i chili do smaku oraz parmezan i masło. Mieszać aż powstanie jednolita masa, na samym końcu doprawić pieprzem wymieszać i podawać. SMACZNEGO.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Ryż

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować