Risotto, typowe włoskie danie. Jest to wdzięczna potrawa, gdyż możemy zrobić z dodatkami jakimi najbardziej lubimy. Cokolwiek dorzucimy do ryżu będzie smaczne! Moja wersja z kurczakiem;)
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
- ryż: 1 szklanka
- bulion lub rosół: 2.5 szklanki
- pierś z kurczaka (pojedyńcza): 1 sztuka
- marchew: 2 sztuki
- cebula: 1 sztuka
- groszek w puszce: 2 łyżki
- sól, pieprz do smaku: 1 szczypta
- olej: 1 łyżka
Risotto z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki, podsmażamy na patelni na rozgrzanym tłuszczu.
2.Marchew obieramy, kroimy w półplasterki, dodajemy do smażonej piersi.
3.Cebule także kroimy w półplasterki i dodajemy do kurczaka. Przyprawiamy solą i pieprzem.Podsmażamy do momentu, aż mięso będzie gotowe - przekładamy całość do miseczki.
4.Ryż podsmażamy na tym samym tłuszczu, co wcześniej smażyliśmy kurczaka. Dodajemy połowę bulionu( pamiętajcie musi być gorący, gdy będziemy dodawać zimny przerywamy proces gotowania i będziemy czekali na risotto wieki). Gdy nam ryż "zabierze" całość, dolewamy bulion mieszając od czasu do czasu ryż.
Gotujemy w ten sposób do momentu aż ryż będzie miękki.
5.Przekładamy do risotta wcześniej podpieczony kurczaka, dodajemy w tym momencie groszek, chwilę mieszamy - podajemy.
Posypujemy natką pietruszki.
Smacznego
6.* Ja użyłam do tego risotta rosół, który został mi z dnia poprzedniego ;)
Komentarze