Risotto z kurczakiem

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Risotto, typowe włoskie danie. Jest to wdzięczna potrawa, gdyż możemy zrobić z dodatkami jakimi najbardziej lubimy. Cokolwiek dorzucimy do ryżu będzie smaczne! Moja wersja z kurczakiem;)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ryż: 1 szklanka
    - bulion lub rosół: 2.5 szklanki
    - pierś z kurczaka (pojedyńcza): 1 sztuka
    - marchew: 2 sztuki
    - cebula: 1 sztuka
    - groszek w puszce: 2 łyżki
    - sól, pieprz do smaku: 1 szczypta
    - olej: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Risotto z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki, podsmażamy na patelni na rozgrzanym tłuszczu.
  • 2. Marchew obieramy, kroimy w półplasterki, dodajemy do smażonej piersi.
  • 3. Cebule także kroimy w półplasterki i dodajemy do kurczaka. Przyprawiamy solą i pieprzem.Podsmażamy do momentu, aż mięso będzie gotowe - przekładamy całość do miseczki.
  • 4. Ryż podsmażamy na tym samym tłuszczu, co wcześniej smażyliśmy kurczaka. Dodajemy połowę bulionu( pamiętajcie musi być gorący, gdy będziemy dodawać zimny przerywamy proces gotowania i będziemy czekali na risotto wieki). Gdy nam ryż "zabierze" całość, dolewamy bulion mieszając od czasu do czasu ryż.
    Gotujemy w ten sposób do momentu aż ryż będzie miękki.
  • 5. Przekładamy do risotta wcześniej podpieczony kurczaka, dodajemy w tym momencie groszek, chwilę mieszamy - podajemy.
    Posypujemy natką pietruszki.
    Smacznego
  • 6. * Ja użyłam do tego risotta rosół, który został mi z dnia poprzedniego ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować