Risotto z kurczakiem

4 (2 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszny pomysł na lekki, kolorowy obiad dla całej rodziny :)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki ryżu do risotto np. Arborio
    1 podwójna pierś z kurczaka
    3 kolorowe papryki (u mnie czerwona żółta i zielona)
    2 szklanki gorącego bulionu drobiowego
    pół szklanki białego wytrawnego wina
    pół szklanki bulionu warzywnego
    1 cebula
    50 g startego żółtego sera typu parmezan
    4 łyżki masła (najlepiej klarowanego)
    sól, pieprz
    mielona słodka i ostra papryka
    kurkuma
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Zobacz również:

Risotto

Risotto z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na maśle. Następnie dodaj ryż i podsmażaj ok.3 minuty. Po tym czasie dodaj wino, poczekaj aż wyparuje. Całość zagotuj i porcjami wlewaj gorący bulion. Po każdej porcji bulionu mieszaj risotto około 3 minuty, aż do całkowitego wchłonięcia się płynu. Po ok.25 minutach ryż powinien już być wystarczająco miękki (nie można go też rozgotować).
  • 2. Filet z kurczaka oczyść i pokrój w kostkę. Przypraw solą, pieprzem, mieloną słodką i ostrą papryką oraz kurkumą. Wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem.
  • Risotto z kurczakiem 3. Papryki umyj, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój na niewielkie kawałki. Dorzuć na patelnię z kurczakiem. Całość podsmażaj do miękkości mięsa i warzyw. Po tym czasie na patelnię wlej pół szklanki bulionu warzywnego, wymieszaj. Na końcu dodaj przygotowane wcześniej risotto i starty parmezan. Wymieszaj do połączenia składników. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.49 (170 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Risotto z warzywami i kurczakiem

To może cię zainteresować