Pyszny pomysł na lekki, kolorowy obiad dla całej rodziny :)
45 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
2 szklanki ryżu do risotto np. Arborio
1 podwójna pierś z kurczaka
3 kolorowe papryki (u mnie czerwona żółta i zielona)
2 szklanki gorącego bulionu drobiowego
pół szklanki białego wytrawnego wina
pół szklanki bulionu warzywnego
1 cebula
50 g startego żółtego sera typu parmezan
4 łyżki masła (najlepiej klarowanego)
sól, pieprz
mielona słodka i ostra papryka
kurkuma
olej do smażenia
Risotto z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na maśle. Następnie dodaj ryż i podsmażaj ok.3 minuty. Po tym czasie dodaj wino, poczekaj aż wyparuje. Całość zagotuj i porcjami wlewaj gorący bulion. Po każdej porcji bulionu mieszaj risotto około 3 minuty, aż do całkowitego wchłonięcia się płynu. Po ok.25 minutach ryż powinien już być wystarczająco miękki (nie można go też rozgotować).
2.Filet z kurczaka oczyść i pokrój w kostkę. Przypraw solą, pieprzem, mieloną słodką i ostrą papryką oraz kurkumą. Wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem.
3.Papryki umyj, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój na niewielkie kawałki. Dorzuć na patelnię z kurczakiem. Całość podsmażaj do miękkości mięsa i warzyw. Po tym czasie na patelnię wlej pół szklanki bulionu warzywnego, wymieszaj. Na końcu dodaj przygotowane wcześniej risotto i starty parmezan. Wymieszaj do połączenia składników. Smacznego
Komentarze