Rigatoni bolognese pełne smaku

0 (0 ocen)

  • 25 min

Pyszne, proste, treściwe danie z włoskim rodowodem. Mój przepis jest godny polecenia.

  • 25 min

Składniki:

  • - mięso mielone wieprzowo-wołowe lub z łopatki : 600 g
    - przecier pomidorowy w kartoniku : 400 g
    -pomidory w puszce ( krojone) : 200-300 g
    -mozzarella lub parmezan : 50 g
    -czosnek ( obrany) : 2 ząbki
    - suszone oregano : 1 łyżka
    -suszona bazylia : 1 łyżeczka
    -sól : 1 łyżeczka lub więcej do smaku
    -pieprz czarny mielony : 0,5 łyżeczki
    -papryka czerwona mielona słodka : 1 łyżeczka
    -cukier : 1 łyżeczka
    -olej rzepakowy : 5-6 łyżek
    -śmietana 18 % : 1 łyżka
    - ugotowany al dente makaron rigatoni : 300-400 g
    - suszone zioła do posypania ( tymianek, oregano) : 1 łyżka


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Rigatoni bolognese pełne smaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oregano i bazylię zmielić w młynku lub rozetrzeć w moździerzu.Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić mięso, smażyć 6-8 minut cały czas mieszając. Dodać posiekany czosnek, przyprawy, smażyć minutę, zalać przecierem pomidorowym, przykryć, dusić 10 minut.
  • 2. Dodać pomidory z puszki, śmietanę, wymieszać, dusić pod przykryciem jeszcze 5 minut. Jeżeli jest to konieczne doprawić solą.
  • 3. Makaron polać gorącym sosem posypać parmezanem i suszonymi ziołami.

Porady

Suszone zioła należy zmielić lub rozetrzeć w moździerzu. Mięso mielone wrzucić na mocno rozgrzana patelnię.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować