Saszetki pełne smaku – czyli nadziewane ciasto francuskie

4.5 (149 ocen)

  • 30 min

Z włoskiego kursu gotowania- z połączeniem inwencji twórczej możemy zaserwować naszym gościom smakowite przekąski

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki( dla 4 os- 1 ,,woreczek” na osobę):
    1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 250 gram (lub zrobić własnoręcznie;)
    1 jajko
    szczypta sezamu- lub innych nasion do dekoracji
    4 plasterki szynki
    szczypta startego sera żółtego
    drobno pokrojony średniej wielkości pomidor
    listki świeżej bazylii
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Desery Przystawki

Saszetki pełne smaku – czyli nadziewane ciasto francuskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mój ,,woreczek z niespodzianką" 1. Ciasto dzielimy na 4 równe kawałki, na każdy z nich nakładamy po równo wszystkie dodatki. Delikatnie ciasto ,,zbieramy” do góry- nadając ciastu kształt saszetki. Sklejamy, delikatnie smarujemy rozbełtanym jajkiem (czym dokładniej posmarowany tym nabierze ładniejszego koloru) posypujemy sezamem. Pieczemy ok 15 minut w temp.200 stopni.

Porady

Do środka możemy praktycznie ,,upchnąć” wszystko na co mamy ochotę. Mogą to być zapieczone z rozmarynem ziemniaczki, pieczarki, kawałeczki mięsa, mozarella itd. a nawet owoce obtoczone w mące czy żółtym serze. ,,Saszetki” świetnie sie sprawdzą w formie przystawki i przekąski- polecam zrobić więcej bo po jednej trudno nie ulec następnej;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować