Czego człowiek nie zrobi, żeby małe dzieci zjadły "cokolwiek" w czasie świąt? Aby zachęcić dzieci, zrobiłam ziemniaczane reniferki, które zjadły z apetytem :)))
45 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
- 2 duże ziemniaki;
- 1 puszka marchewki z groszkiem i kukurydzą;
- 2 pomidorki koktajlowe;
- kilka kawałków fasolki szparagowej z puszki;
- sól, pieprz;
- paluszki solone;
- majonez opcjonalnie.
Reniferki dla niejadków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie przez około 30 minut. Od razu po wyjęciu z wrzątku, polewamy zimną wodą.
2.Warzywa z puszki podgrzewamy w małym garnuszku, odcedzamy.
Ciepłe jeszcze ziemniaki obieramy, przekrawamy i wydrążamy nieco miąższu (nie wyrzucamy, odkładamy na bok), aby powstał "dołek". Uzupełniamy go ciepłymi warzywami, solimy i przykrywamy miąższem z ziemniaka.
Warzywa możemy wymieszać z majonezem tworząc sałatkę.
3.Reniferka ozdabiamy zielonym groszkiem (oczy), pomidorkiem (nos), fasolką (brwi lub uszy - zależy jak widzą to dzieci) oraz paluszkami (poroże). Podajemy jeszcze ciepłe.
Komentarze