Zakwas z buraków

4.33 (3 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Zakwas z buraków, czyli przepis na idealny zakwas buraczany. Wypróbuj prosty przepis na pyszny i zdrowy zakwas buraczany. Taki zakwas nadaje się nie tylko do przygotowania barszczu, ale przede wszystkim jest to prawdziwa bomba witaminowo-mineralna. Buraki mają właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe. Zakwas z buraków wzmacnia odporność organizmu, to również naturalny probiotyk, dlatego warto go regularnie stosować w codziennej diecie. Przygotowanie zakwasu jest bardzo łatwe, wystarczy znać kilka wskazówek i zapewniam, że będzie pysznie.

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg buraków
    5-6 ząbków czosnku
    2-3 listki laurowe
    kilka ziarenek ziela angielskiego
    1,5 litra ciepłej lub letniej przegotowanej wody
    ok 1,5 płaskiej łyżki soli niejodowanej lub kamiennej
Wystaw ocenę:

4.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Zakwas

Zakwas z buraków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Naczynie gliniane lub słoik wyparzyć.
    Buraki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
    Do naczynia lub słoika przełożyć buraki oraz pozostałe składniki i zalać letnią przegotowaną wodą. Woda ma całkowicie zakryć buraki, bo w przeciwnym razie podczas kiszenia może pojawić się pleśń i wtedy zakwas będzie do wyrzucenia.
    Całość wymieszać do rozpuszczenia soli, następnie naczynie gliniane lub słoik przykryć kawałkiem ręcznika papierowego i owinąć gumką. Słoik dodatkowo owinąć ręcznikiem kuchennym lub odstawić w ciemne przewiewne miejsce w temperaturze pokojowej.
    Podczas procesu fermentacji na górze będzie pojawiać się piana. Jest to naturalny proces. Jej nadmiar można zebrać wyparzoną łyżką i zakwas wymieszać. Ja swój zakwas sprawdzam codziennie i mieszam.
    Kiszenie trwa ok. 5-7 dni. Zakwas jest gotowy do spożycia, jeśli piana przestanie się pojawiać. Wtedy proces fermentacji jest zakończony i zakwas można przelać do wyparzonych butelek.
    Zakwas można przechowywać w lodówce kilka tygodni.

    Polecam, bo zakwas jest przepyszny :-)

    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Czosnek Sól

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować