Potrawka ziemniaczana z cukinią i papryką

4.49 (155 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min
  • Dla 4 osób

Prosta, rustykalna, a jednocześnie lekka, ale sycąca potrawa. Dla mnie wystarczyła za cały obiad, ale osoby, które nie wyobrażają sobie obiadu bez mięsa, mogą potraktować tą potrawkę jako dodatek do dania głównego lub ciepłą kolację. Można ją także podawać w wersji na zimno - jako sałatkę.

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • - 6-8 młodych ziemniaków,
    - duży strąk czerwonej papryki,
    - duża cukinia,
    - pół pęczka natki pietruszki,
    - łyżka oleju,
    - łyżka octu balsamicznego,
    - po łyżeczce słodkiej, mielonej papryki i rozmarynu,
    - sól, pieprz.
Wystaw ocenę:

4.49 (155 ocen)

Potrawka ziemniaczana z cukinią i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki myjemy, dokładnie szoruję. Gotuję w mundurkach, w osolonej wodzie do miękkości, osączam, odcedzam.
  • 2. Paprykę, cukinię i natkę pietruszki myjemy. Z papryki usuwamy gniazda nasienne.
    Paprykę i ziemniaki kroję w kostkę, a cukinię w ćwierć-plasterki. Natkę pietruszki grubo siekam.
  • 3. Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju, wrzucam paprykę, smażę 3 minuty.
    Do papryki dodaję cukinię i ziemniaki, oprószam papryką, rozmarynem, solą i pieprzem.
    Smażę razem ok. 6-8 minut, wlewam ocet balsamiczny i smażę jeszcze 2 minuty.
  • 4. Gorącą potrawkę wykładam na talerze, posypuję grubo posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować