Tarta tatin

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

ciasto

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 jabłek
    1 szkl cukru
    cukier waniliowy
    2 łyżki soku z cytryny
    50 g masła
    ciasto francuskie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Desery

Tarta tatin - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta tatin 1. Jabłka obieramy i dzielimy na cząstki , cukier, cukier waniliowy i sok z cytryny wkładamy na patelnię i smażymy aż powstanie płynny karmel , następnie dodajemy jabłka i mieszając prażymy je w karmelu ok 10 min aż sok odparuje. Jabłka układamy w szklanej formie , na wierzch kładziemy listeczki masła (można jeszcze skropić sokiem z cytryny) Przykrywamy równo przyciętym ciastem francuskim i pieczemy ok 20 min w temp 200 st.. (aż ciasto ładnie się zrumieni)
  • Tarta tatin 2. Po wyjęciu studzimy w formie ok 30 min , a potem przekładamy na paterę. Podajemy z bitą śmietanką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować