Stéphanie Tatin, która wraz z siostrą Caroline prowadziła restaurację, pewnego dnia odkryła nowy,zaskakujący sposób podania tarty z jabłkami.Ten przepis to nie oryginał,ale zasada jest ta sama.
3.W garnku roztopić masło,rozpuścić w nim cukier.Dodać jabłka,dusić 10-12 minut,odstawić.
4.Z mąki,margaryny,soli,cukru i wody zagnieść elastyczne ciasto.Owinąć w folię,włożyć do lodówki na minimum 30 minut.Po wyjęciu ciasta z lodówki, rozwałkować cienko na blacie w ksztłcie formy, w której bedziemy je piec.
5.Jabłka przełożyć do formy na tartę,wraz z karmelem,który powtał z masła i cukru.Na owocach ułożyć rozwałkowane ciasto,zawinąć lekko brzegi do środka.
6.Piec 35 minut w temperaturze 200 stopni C(na środkowej szynie). Odstawić na 10 minut.Naczynie z tartą przykryć większym talerzem, na którym chcemy podać wypiek,energicznie odwrócić.Tarta Tatin powinna być serwowana na ciepło.Wspaniale smakuje z gałką lodów cynamonowych lub śmietankowych.
Komentarze