Tarta Tatin

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Stéphanie Tatin, która wraz z siostrą Caroline prowadziła restaurację, pewnego dnia odkryła nowy,zaskakujący sposób podania tarty z jabłkami.Ten przepis to nie oryginał,ale zasada jest ta sama.

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • NADZIENIE::
    - jabłka (antonówka,szara reneta lub inna odmiana kwaskowata): 3 sztuki
    - masło klarowane: 100 gramów
    - cukier (brązowy, ewentualnie biały): 100 gramów
    CIASTO::
    - mąka pszenna: 200 gramów
    - margaryna (pół kostki/schłodzona): 125 gramów
    - sól: 1 łyżeczka
    - cukier (brązowy lub biały): 1 łyżka
    - woda (bardzo zimna): 4 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta tatin - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tarta-przygotowanie 1. Jabłka umyć,obrać,usunąć gniazda nasienne.
  • jablka-cwiartki 2. Obrane owoce pokroić na ćwiartki.
  • jablka z masłem 3. W garnku roztopić masło,rozpuścić w nim cukier.Dodać jabłka,dusić 10-12 minut,odstawić.
  • 4. Z mąki,margaryny,soli,cukru i wody zagnieść elastyczne ciasto.Owinąć w folię,włożyć do lodówki na minimum 30 minut.Po wyjęciu ciasta z lodówki, rozwałkować cienko na blacie w ksztłcie formy, w której bedziemy je piec.
  • tarta przed pieczeniem 5. Jabłka przełożyć do formy na tartę,wraz z karmelem,który powtał z masła i cukru.Na owocach ułożyć rozwałkowane ciasto,zawinąć lekko brzegi do środka.
  • tarta odwracana 6. Piec 35 minut w temperaturze 200 stopni C(na środkowej szynie). Odstawić na 10 minut.Naczynie z tartą przykryć większym talerzem, na którym chcemy podać wypiek,energicznie odwrócić.Tarta Tatin powinna być serwowana na ciepło.Wspaniale smakuje z gałką lodów cynamonowych lub śmietankowych.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Mąka pszenna Margaryna Masło klarowane

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować