Ciasto rafaello na krakersach z jeżynami

  • wyświetlono: 839 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 0

Ciasto, które nie wymaga pieczenia, bo przygotowałam je na krakersach. Sprawdzają się w słodkich deserach rewelacyjnie, pomimo tego, że są słone. Przełożone masą kokosową i z leśnych jeżyn tworzą przepyszny kawałek ciasta :)

Mniam1

Składniki

1 1/2 opakowania krakersów
świeże jeżyny

KREM JEŻYNOWY:

500 g jeżyn
1/4 szklanki cukru
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki zimnej wody
1 szklanka śmietanki kremówki 30%

KREM KOKOSOWY:

200 g białej czekolady
2 łyżki cukru
2 szklanki śmietanki kremówki 30%
3 łyżeczki żelatyny
3 łyżki zimnej wody
400 ml mleczka kokosowego
100 g wiórek kokosowych

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto rafaello na krakersach z jeżynami

  • image-0fgbgmr1. Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni, uważając żeby ich nie przypalić. Odłożyć z tego 2 łyżki na wierzch.

    Krem jeżynowy. Żelatynę zalać zimną woda i odstawić. Jeżyny wsypać do garnka razem z cukrem i podgrzewać na małym ogniu. Kiedy puszczą sok i zaczną się rozpadać, zdjąć z ognia. Dodatkowo zmiksowałam je blenderem i przetarłam przez sitko. Żelatynę rozpuścić podgrzewając nad małym ogniem i wlać do ciepłego musu z jeżyn.
    Dobrze schłodzoną kremówkę ubić i delikatnie wmieszać w wystudzone jeżyny.
  • 2. Krem kokosowy. Żelatynę zalać zimną woda i odstawić, a kiedy napęcznieje rozpuścić. Czekoladę połamać i umieścić w miseczce. Pół szklanki kremówki doprowadzić do wrzenia razem z cukrem i gorącą zalać czekoladę. Odstawić na minutę, po czym delikatnie mieszając rozpuścić. Wlać rozpuszczoną żelatynę i odstawić do wystudzenia, kontrolując gęstość.
  • image-052iq9j3. Pozostałe 1 1/2 szklanki schłodzonej kremówki ubić, a pod koniec wlać cienkim strumyczkiem mleczko kokosowe. Ubijać jeszcze około minuty. Przestudzoną czekoladę wlewać porcjami do kremu i połączyć. Wsypać uprażone wiórki kokosowe i wymieszać.
  • image-2994h0p4. Na dnie formy (21 x 25) ułożyć pierwszą warstwę krakersów i wyłożyć 1/3 gęstego kremu kokosowego. Przykryć warstwą krakersów i wyłożyć połowę kremu z jeżyn i tak do wyczerpania składników. Wierzch wyrównać, oprószyć wiórkami kokosowymi i udekorować świeżymi jeżynami. Można ich dać znacznie więcej :) Smacznego :)

Porady

Ciasto przed podaniem musi stać parę godzin w lodówce, wtedy krakersy zmiękną.
Krem kokosowy i jeżynowy przygotowujemy jednocześnie, aby jeden z nich nie stężał zanim drugi będzie gotowy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiwiórki kokosowemleczko kokosoweciasto z owocamido kawybez pieczeniaczekolada białaprzekładanekrem kokosowyna krakersachrodzinne spotkaniaciasto z krememjeżyny leśne
 

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto rafaello z brzoskwiniami na herbatnikach

Dodane przez: akrobatka22

Ciasto rafaello z brzoskwiniami na herbatnikach

Wysokie, powiedziałabym nawet,...

image-25o4mm4

Dodane przez: mag123

Ciasto na krakersach z masą budyniową

Doskonałe ciasto na niedzielny...

Śmietankowe ciasto z jeżynami.

Dodane przez: BABECZKA 35

Śmietankowe ciasto z jeżynami

Bardzo delikatne w smaku ciasto,lekkie...

Ciasto drożdżowe z jeżynami

Dodane przez: Marcia66

Ciasto drożdżowe z jeżynami

Sezon na jeżyny kończy się, warto...

rafaello na kakaowych herbatnikach

Dodane przez: klementynka

Ciasto rafaello na kakaowych herbatnikach

Jest nie za słodkie, lekkie, z...

Ciasto drożdżowe z jeżynami

Dodane przez: bogusia82

Ciasto drożdżowe z jeżynami

Szybki i smaczne ciasto drożdżowe...