Ciasto rafaello na krakersach z jeżynami

4.5 (175 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Ciasto, które nie wymaga pieczenia, bo przygotowałam je na krakersach. Sprawdzają się w słodkich deserach rewelacyjnie, pomimo tego, że są słone. Przełożone masą kokosową i z leśnych jeżyn tworzą przepyszny kawałek ciasta :)

Składniki:

  • 1 1/2 opakowania krakersów
    świeże jeżyny

    KREM JEŻYNOWY:

    500 g jeżyn
    1/4 szklanki cukru
    2 łyżeczki żelatyny
    2 łyżki zimnej wody
    1 szklanka śmietanki kremówki 30%

    KREM KOKOSOWY:

    200 g białej czekolady
    2 łyżki cukru
    2 szklanki śmietanki kremówki 30%
    3 łyżeczki żelatyny
    3 łyżki zimnej wody
    400 ml mleczka kokosowego
    100 g wiórek kokosowych
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Ciasto rafaello na krakersach z jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0fgbgmr 1. Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni, uważając żeby ich nie przypalić. Odłożyć z tego 2 łyżki na wierzch.

    Krem jeżynowy. Żelatynę zalać zimną woda i odstawić. Jeżyny wsypać do garnka razem z cukrem i podgrzewać na małym ogniu. Kiedy puszczą sok i zaczną się rozpadać, zdjąć z ognia. Dodatkowo zmiksowałam je blenderem i przetarłam przez sitko. Żelatynę rozpuścić podgrzewając nad małym ogniem i wlać do ciepłego musu z jeżyn.
    Dobrze schłodzoną kremówkę ubić i delikatnie wmieszać w wystudzone jeżyny.
  • 2. Krem kokosowy. Żelatynę zalać zimną woda i odstawić, a kiedy napęcznieje rozpuścić. Czekoladę połamać i umieścić w miseczce. Pół szklanki kremówki doprowadzić do wrzenia razem z cukrem i gorącą zalać czekoladę. Odstawić na minutę, po czym delikatnie mieszając rozpuścić. Wlać rozpuszczoną żelatynę i odstawić do wystudzenia, kontrolując gęstość.
  • image-052iq9j 3. Pozostałe 1 1/2 szklanki schłodzonej kremówki ubić, a pod koniec wlać cienkim strumyczkiem mleczko kokosowe. Ubijać jeszcze około minuty. Przestudzoną czekoladę wlewać porcjami do kremu i połączyć. Wsypać uprażone wiórki kokosowe i wymieszać.
  • image-2994h0p 4. Na dnie formy (21 x 25) ułożyć pierwszą warstwę krakersów i wyłożyć 1/3 gęstego kremu kokosowego. Przykryć warstwą krakersów i wyłożyć połowę kremu z jeżyn i tak do wyczerpania składników. Wierzch wyrównać, oprószyć wiórkami kokosowymi i udekorować świeżymi jeżynami. Można ich dać znacznie więcej :) Smacznego :)

Porady

Ciasto przed podaniem musi stać parę godzin w lodówce, wtedy krakersy zmiękną. Krem kokosowy i jeżynowy przygotowujemy jednocześnie, aby jeden z nich nie stężał zanim drugi będzie gotowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować