Rafaello

4.5 (191 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bardzo kokosowe ciasto z dużą ilością białek, więc jeśli Wam zostały z wypieków to polecam :) Przekładane delikatną, przepyszną masą.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ciasto:
    8 białek
    3 żółtka
    3/4 szklanki cukru
    1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
    1/3 szklanki mąki pszennej
    200 g drobnych wiórek kokosowych

    krem:
    2 szklanki mleka
    5 żółtek
    4 łyżki z lekkim czubkiem cukru
    2 czubate łyżki mąki pszennej
    1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
    250 g masła

    ok. 50 g wiórek kokosowych do posypania po wierzchu ciasta

Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Rafaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:
    Białka ubić z cukrem i proszkiem do pieczenia na sztywną pianę. Żółtka krótko ubić, wlać do białek, wymieszać łyżką. Wsypać mąkę, delikatnie wymieszać łyżką. Wsypać wiórki kokosowe, jeszcze raz krótko wymieszać.
    Powstałe ciasto podzielić na 2 równe części, wyłożyć do 2 prostokątnych form o wymiarach 32x21 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec ok. 25 min. Ostudzić.
  • 2. Krem:
    Do rondelka wlać 1 i 1/2 szklanki mleka, wsypać cukier, zagotować.
    W misce ubić żółtka, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i pozostałe 1/2 szklanki mleka. Powstałą mieszankę wlać do zestawionego z palnika gorącego mleka, cały czas przy tym mieszając. Ponownie wstawić na palnik, gotować do zgęstnienia, ok. 20-30 sekund. Ostudzić.
    Do miski wyłożyć masło, miksując, dodawać po 1 łyżce zimnego budyniu aż do całkowitego zużycia. Na jeden blat ciasta wyłożyć połowę masy, wyrównać. Przyłożyć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć. Na wierzch wyłożyć pozostałą masę, wyrównać, posypać wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Wiórki kokosowe

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować