Niebianskie rafaello

  • wyświetlono: 4422 |
  • dodany do książki kucharskiej: 24 |
  • polecenia: 1

Moja wersja popularnego Rafaello, znika szybciej niż się je robi !

Składniki

- 1,5 paczki słonych krakersów

Masa budyniowa:

- 0,5 l mleka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- kostka masła
- kilka kropel olejku śmietankowego
- 3-4 łyżki mleka w proszku

Dodatkowo:

- masa krówkowa w puszce (u mnie o smaku kakaowym)
- 400 ml śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 śmietan-fixy
- 1 paczka płatków migdałowych
- wiórki kokosowe

Sposób przygotowania przepisu:

Niebianskie rafaello

  • 1. W rondelku zagotować mleko z cukrem, pozostawiając ok.0,5 szkl. mleka na rozrobienie mąki ziemniaczanej i pszennej. Ugotować budyń. Przestudzić. Masło roślinne utrzeć na puch i ciągle ucierając stopniowo dodawać do niego zimny budyń. Dodać kilka kropel olejku śmietanowego i mleko w proszku. Można dodać ok.3 łyżki cukru pudru,ale tak żeby masa nie była zbyt słodka.
  • 2. Na blachę o wymiarach 36x25 cm wykładać krakersy smarowane masą budyniową. Równomiernie rozsmarować całość masy na krakersach i ułożyć na to kolejną warstwę ciastek.Lekko docisnąć, tak aby krakersy przywarły do masy. Na to rozsmarować równo masę krówkową i posypać płatkami migdałowymi.
  • 3. Śmietankę ubić na sztywno dodając 2 łyżki cukru pudru oraz 2 śmietan-fixy.A następnie wyłożyć ją na masę krówkową z migdałami. Na koniec całość grubo posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki - najlepiej na cała noc.
  • 4. Przełożenie:
    krakersy - masa budyniowa - krakersy - masa krówkowa - płatki migdałowe - bita śmietana - wiórki kokosowe

Porady

Do masy krówkowej można dodać 0,5 szkl. ubitej śmietany 30 % i łyżkę rozpuszczonej w gorącej wodzie żelatyny (przestudzonej).

Zamiast budyniu z mąk, można ugotować zwykły budyń z proszku (śmietankowy lub waniliowy).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciezdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiadszkola_babciz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylamigdaływiórki kokosowerafaellona deserkrakersykokosmasa krówkowaWielkanocświętapłatki migdałoweSzybkie ciastoboże narodzenieciasto bez pieczeniakajmakciasto na niedzielęmleko w proszkuśmietana 30bez pieczeniaCiasto Rafaellosłodki deserbudyń waniliowyciasto z kajmakiembudyń śmietankowyciasto z kokosemz masą budyniowądelikatne ciastociasto z mlekiem w proszkuciasto ze śmietankąciasto na krakersachłatwe do zrobienia ciastona krakersachrafaello na krakersachrafaello bez pieczenia

Komentarze

Podobne przepisy

Rafaello

Dodane przez: dagita

Rafaello

Przepis mamy, który lekko zmodyfikowałam.

RAFAELLO

Dodane przez: madziarybka1

RAFAELLO

Pyszne kokosowe ciasto:)

Raffaello

Dodane przez: kochampiec

Rafaello

Świetne połączenie słodko- słonych...

Rafaello

Dodane przez: czarrna

Rafaello

Delikatne, kokosowe ciasto :)

Placek z orzechami i masą krówkową

Dodane przez: Bo-Bożena

Rafaello

Szybki w wykonaniu kruchy placek...

Rafaello

Dodane przez: Kociołek Iwony

Rafaello

Pyszne ciasto, które przypadnie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE