Racuchy z jabłkami

5 (5 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Uwielbiam racuchy z jabłkami, bo przypominają mi najwspanialsze smaki dzieciństwa. Są pyszne, puszyste oraz bardzo aromatyczne. Możemy serwować je na deser, śniadanie lub słodki obiad z rozmaitymi dodatkami - cukrem pudrem, syropem klonowym, dżemem lub sezonowymi owocami. Dzisiaj zapraszam na proste i szybkie w przygotowaniu racuszki z jabłkami bez dodatku drożdży.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 1,5 szklanki mąki
    - 1 szklanka mleka
    - 2 małe jajka
    - 2 jabłka
    - 1 łyżka cukru waniliowego
    - 1 łyżeczka cukru
    - 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    - szczypta soli
    + olej rzepakowy (do smażenia)
Wystaw ocenę:

5 (5 ocen)

Zobacz również:

Racuchy

Racuchy z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wlewamy mleko, wbijamy jajka i energicznie mieszamy trzepaczką (możemy też użyć miksera). Mąkę łączymy z sodą, proszkiem do pieczenia, cukrami oraz szczyptą soli. Wszystkie suche składniki dodajemy do mokrych i dokładnie mieszamy, aby uzyskać jednolitą oraz gładką masę.
  • 2. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy je do masy i ponownie mieszamy. Porcje ciasta nakładamy łyżką na dobrze rozgrzany olej i smażymy racuchy z obu stron przez około 1,5 minuty na złoty kolor. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • 3. Na koniec oprószmy je cukrem pudrem i podajemy z ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować