Szybkie racuchy z jabłkami

4.82 (193 ocen)

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Nie macie pomysłu na obiad lub słodki podwieczorek? Szybkie racuchy z jabłkami to idealna propozycja dla Was. Puszyste, delikatne z kawałkami jabłek zasmakują nie tyko najmłodszym. Zamiast jabłek możecie użyć truskawek, borówek lub rabarbaru!

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    3 łyżki cukru
    1 małe opakowanie cukru z wanilią lub wanilinowego
    1 jajko
    1 szklanka mleka 3,2%
    2 szklanki mąki tortowej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szczypta soli

    Dodatkowo:
    2 jabłka
    olej do smażenia
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.82 (193 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy Placki Śniadanie

Szybkie racuchy z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    W misce ucieramy jajko z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. W drugiej misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Na zmianę do masy jajecznej dodajemy po odrobinie mąki i mleka – cały czas miksując ciasto.
    Ciasto odstawiamy na kilka minut.
    W międzyczasie obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Owoce dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy porcje ciasta (tworząc małe placuszki) smażymy na małym ogniu z dwóch stron aż się ładnie zarumienią.
    Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować