Chrupiące racuchy z mięsnym nadzieniem, oraz sosem grzybowym. Do nadzienia użyto mięsa z kaczki i gęsi.
1 godz. 30 min
Dla 6 osób
Składniki:
Ciasto:
mąka pszenna 2 szklanki
żółty ser starty 1 szklanka
kefir 1 szklanka
sól pół małej łyżeczki
cukier pół małej łyżeczki
soda pół małej łyżeczki
Farsz:
mięso z korpusów kaczych i gęsich (zmielone)
natka pietruszki
czosnek 3 ząbki
sól
pieprz
Sos kurkowy:
kurki w sosie własnym 1 słoik 500 ml
pieprz ziołowy
sól do smaku
domowa pasta rosołowa 1 łyżka lub 1 kupna kostka
suszona włoszczyzna 2 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki do zagęszczenia sosu
śmietana 30% do zabielenia sosu
woda 500 ml
Racuchy serowe z mięsem i sosem z leśnych grzybów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie sosu kurkowego:
Do garnczka wlewamy zawartość słoika z kurkami, dolewamy 500 ml wody, dodajemy pastę rosołową i doprowadzamy do wrzenia. Od momentu zagotowania się gotujemy 30 minut na małym ogniu pod przykryciem. Po tym czasie doprawiamy do smaku pieprzem i solą, zagęszczamy sos i zabielamy śmietaną.
2.Do miski wlewamy kefir, dodajemy sól, cukier, sodę, ser i mąkę.
3.Wyrabiamy ciasto.
4.Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy szklanką krążki.
5.Na każdy krążek nakładamy farsz z przyprawionego ziołami mielonego, gotowanego mięsa.
6.Każdy placek z farszem przykrywamy drugim wyciętym plackiem i starannie zlepiamy.
7.Tak przygotowane racuszki smażymy z każdej strony na złoty kolor.
8.Usmażone racuchy podajemy z sosem kurkowym.
Smacznego!!!
Komentarze