Racuchy serowe z mięsem i sosem z leśnych grzybów

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób

Chrupiące racuchy z mięsnym nadzieniem, oraz sosem grzybowym. Do nadzienia użyto mięsa z kaczki i gęsi.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Ciasto:

    mąka pszenna 2 szklanki
    żółty ser starty 1 szklanka
    kefir 1 szklanka
    sól pół małej łyżeczki
    cukier pół małej łyżeczki
    soda pół małej łyżeczki

    Farsz:

    mięso z korpusów kaczych i gęsich (zmielone)
    natka pietruszki
    czosnek 3 ząbki
    sól
    pieprz

    Sos kurkowy:

    kurki w sosie własnym 1 słoik 500 ml
    pieprz ziołowy
    sól do smaku
    domowa pasta rosołowa 1 łyżka lub 1 kupna kostka
    suszona włoszczyzna 2 łyżki
    mąka pszenna 2 łyżki do zagęszczenia sosu
    śmietana 30% do zabielenia sosu
    woda 500 ml
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Racuchy Dania główne Sosy

Racuchy serowe z mięsem i sosem z leśnych grzybów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Racuchy serowe z mięsem i sosem z leśnych grzybów. 1. Wykonanie sosu kurkowego:

    Do garnczka wlewamy zawartość słoika z kurkami, dolewamy 500 ml wody, dodajemy pastę rosołową i doprowadzamy do wrzenia. Od momentu zagotowania się gotujemy 30 minut na małym ogniu pod przykryciem. Po tym czasie doprawiamy do smaku pieprzem i solą, zagęszczamy sos i zabielamy śmietaną.
  • Racuchy serowe z mięsem i sosem z leśnych grzybów. 2. Do miski wlewamy kefir, dodajemy sól, cukier, sodę, ser i mąkę.
  • Racuchy serowe z mięsem i sosem z leśnych grzybów. 3. Wyrabiamy ciasto.
  • Racuchy serowe z mięsem i sosem z leśnych grzybów. 4. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy szklanką krążki.
  • Racuchy serowe z mięsem i sosem z leśnych grzybów. 5. Na każdy krążek nakładamy farsz z przyprawionego ziołami mielonego, gotowanego mięsa.
  • Racuchy serowe z mięsem i sosem z leśnych grzybów. 6. Każdy placek z farszem przykrywamy drugim wyciętym plackiem i starannie zlepiamy.
  • Racuchy serowe z mięsem i sosem z leśnych grzybów. 7. Tak przygotowane racuszki smażymy z każdej strony na złoty kolor.
  • Racuchy serowe z mięsem i sosem z leśnych grzybów. 8. Usmażone racuchy podajemy z sosem kurkowym.
    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

4.36 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Pasztet z grzybów leśnych

4.62 (13 ocen)

Zdobywca nagrody

Racuchy serowe

To może cię zainteresować