Pampuchy

  • wyświetlono: 837 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Skłodkie drożdżowe kluski przygotowywane na parze.

laNika

Składniki

500 g mąki pszennej
1 szklanka mleka
30 g masła
30 g świeżych drożdży
2 jajka
szczypta soli
2 - 3 łyżki cukru
ok. 270 g dżemu porzeczkowego lub innego

Dodatkowo:
dowolny jogurt naturalny lub owocowy albo roztopione masło i cukier do polania gotowych pampuchów

Sposób przygotowania przepisu:

Pampuchy

  • 1. Robimy rozczyn. Podgrzewamy mleko, tak żeby było ciepłe, ale nie gorące. Do kubka kruszymy drożdże, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki, ok. pół kubka ciepłego mleka i mieszamy. Kubek przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Masło roztapiamy i studzimy.
  • 3. W misce mieszamy mąkę, sól i cukier. Dodajemy pozostałe mleko oraz wyrośnięte ciasto. Chwilę zagniatamy ciasto i dodajemy roztopione masło. Dokładnie wyrabiamy, aż będzie miękkie i elastyczne. Ciasto formujemy w kulę, lekko oprószamy z zewnątrz mąką, przekładamy do miski, którą należy przykryć dokładnie ręcznikiem kuchennym. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości, na ok. 1 - 1,5 godziny.
  • 4. Po tym czasie ciasto wykładamy na oprószony mąką blat. Wałkujemy na grubość ok. 1,5 cm i przy pomocy szklanki wycinamy koła. Na każde kółko kładziemy po łyżeczce dżemu, uważając, by nie smarować nim brzegów ciasta. Brzegi każdego kółka zlepiamy i lekko toczymy ciasto w rękach, aby utworzyć kulkę. Tak uformowane pampuchy przykrywamy ręcznikiem i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia, na ok. 30 minut. W garnku zagotowujemy wodę i parujemy pampuchy przez ok. 12 - 15 minut, w zależności od ich wielkości.
  • 5. Ciepłe kluski na parze podajemy polane jogurtem, roztopionym masłem z cukrem lub z czym mamy ochotę.

Porady

Z podanej porcji wychodzą ok. 22 - 24 pampuchy

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zycieobiaddżembuchtysłodkiepampuchy

Komentarze

Podobne przepisy

Pampuchy drożdżowe z nadzieniem ryżowym

Dodane przez: rozaroza

Pampuchy drożdżowe z pysznym nadzieniem ryżowym

Gotowane na parze lub pieczone...

 Orientalne  karmelizowane pampuchy z patelni na  z sosem truskawkowym

Dodane przez: Ewa Mróz

Orientalne karmelizowane pampuchy z patelni...

Pyszne pampuchy w orientalnym wydaniu-...

Perowańce

Dodane przez: BetiS

Parowańce z jagodami

Pampuchy, czyli inaczej parowańce...

image-0j076hi

Dodane przez: KuchniaPoli

Racuchy z jabłkiem

Pyszne drożdżowe racuchy z jabłkami,...

puszyste racuszki bez drożdży

Dodane przez: katrinaM24

Puszyste racuchy z jabłkami bez drożdży

Wyrośnięte racuchy z jabłkami bez...

Babeczki waniliowe

Dodane przez: AnetaJ

Babeczki waniliowe

To najprostsze babeczki na świecie....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE