Racuchy orkiszowe z jabłkiem i żurawiną

4.5 (8 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

O tej porze roku koniecznie trzeba zrobić racuchy. Smakują wyjątkowo.

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej
    2 łyżki cukru
    25 g drożdży świeżych
    1-3/4 szklanki ciepłego mleka
    jajko
    3 jabłka - złota reneta
    1/3 łyżeczki cynamonu
    garść suszonej żurawiny
    cukier puder do posypania
    olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (8 ocen)

Zobacz również:

Racuchy Placki Placki z jabłkami

Racuchy orkiszowe z jabłkiem i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miseczki wsypać mąkę orkiszową i zrobić dołeczek. Do dołeczka wsypać cukier i rozdrobnione drożdże. Zalać łyżką ciepłego mleka.
    Lekko pomieszać drożdże i poczekać aż drożdże się rozpuszczą.
    Łyżką zagarniać mąkę do środka. Dodać resztę mleka i jajko.
    Wymieszać tak, żeby nie było grudek.
    Dodać jabłka obrane i starte na tarce o grubych oczkach oraz żurawinę i cynamon. Pomieszać. Pozostawić na 20 min. pod ściereczką.
    Na patelni rozgrzać olej rzepakowy.
    Nakładać małe porcje ciasta i smażyć po obu stronach na złoty kolor.
    Gotowe racuchy posypać obficie cukrem pudrem.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować