Drożdżowe racuchy z jabłkiem i żurawiną

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Małym nakładem pracy można zrobić takie racuchy, a efekt wyjątkowy, rarytasowy. Wiedziały o tym nasze babcie, które na trwale zapisały w naszej pamięci ten smak. Racuchy z jabłkiem po prostu pyszne.

  • 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
    łyżka cukru z górką
    30 g drożdży świeżych
    3/4 szklanki mleka
    jajko
    2 jabłka
    garść suszonej żurawiny
    cukier puder do posypania
    olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Racuchy Placki Placki z jabłkami

Drożdżowe racuchy z jabłkiem i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miseczki wsypać mąkę i zrobić dołeczek. Do dołeczka wsypać łyżkę cukru i pokruszyć drożdże. Zalać łyżką mleka ( temperatura pokojowa ). Lekko pomieszać drożdże i poczekać aż drożdże się rozpuszczą. Łyżką zagarniać mąkę do środka. dodać resztę mleka i jajko. Wymieszać tak, żeby nie było grudek. Dodać jabłka obrane i starte na tarce o grubych oczkach oraz garść żurawiny. Pomieszać. Pozostawić na 20 min. w ciepłym miejscu.
    Na patelni rozgrzać olej rzepakowy. Nakładać małe porcje ciasta i smażyć po obu stronach na złoty kolor.
    Przed podaniem, racuchy posypać obficie cukrem pudrem.
    Można też podać z konfiturą.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Jabłka Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować