Małym nakładem pracy można zrobić takie racuchy, a efekt wyjątkowy, rarytasowy. Wiedziały o tym nasze babcie, które na trwale zapisały w naszej pamięci ten smak. Racuchy z jabłkiem po prostu pyszne.
40 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
łyżka cukru z górką
30 g drożdży świeżych
3/4 szklanki mleka
jajko
2 jabłka
garść suszonej żurawiny
cukier puder do posypania
olej rzepakowy do smażenia
Drożdżowe racuchy z jabłkiem i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miseczki wsypać mąkę i zrobić dołeczek. Do dołeczka wsypać łyżkę cukru i pokruszyć drożdże. Zalać łyżką mleka ( temperatura pokojowa ). Lekko pomieszać drożdże i poczekać aż drożdże się rozpuszczą. Łyżką zagarniać mąkę do środka. dodać resztę mleka i jajko. Wymieszać tak, żeby nie było grudek. Dodać jabłka obrane i starte na tarce o grubych oczkach oraz garść żurawiny. Pomieszać. Pozostawić na 20 min. w ciepłym miejscu.
Na patelni rozgrzać olej rzepakowy. Nakładać małe porcje ciasta i smażyć po obu stronach na złoty kolor.
Przed podaniem, racuchy posypać obficie cukrem pudrem.
Można też podać z konfiturą.
Smacznego.
Komentarze