Racuchy drożdżowe z jabłuszkami

4.5 (164 ocen)

  • 60 min

Na piątkowy obiad proponuję drożdżowe racuchy z jabłuszkami. Ostatnio o uszy obiła mi się ich inna nazwa, a mianowicie, ,,anielskie ruchańce" albo ,,placki ruchane". Tak mówią na nie w regionie, z którego pochodzą, czyli z Mazur. Nazwali je tak, ponieważ podczas smażenia ruszają się na patelni.

  • 60 min

Składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej
    5 dag świeżych drożdży
    2 szklanki ciepłego mleka
    3 łyżki cukru
    szczypta soli
    1 jajko
    2 jabłka
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy Dania główne

Racuchy drożdżowe z jabłuszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • racuchy 1. Mąkę, jajko, drożdże, cukier, sól i 1,5 szklanki mleka połączyć ze sobą i dokładnie zarobić. Zostawić na ok 15 minut pod przykryciem do wyrośnięcia. Jabłuszka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki, a następnie razem z pozostałym mlekiem dodać do ciasta. Dokładnie wyrobić ręką i zostawić na ok 30 minut pod przykryciem (ciasto musi podwoić swoją objętość).
  • 2. Racuszki smażyć na głębszym oleju z dwóch stron na złoty kolor, odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać z cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować