Racuchy drożdżowe z jabłuszkami

  • wyświetlono: 6676 |
  • dodany do książki kucharskiej: 14 |
  • polecenia: 0

Na piątkowy obiad proponuję drożdżowe racuchy z jabłuszkami. Ostatnio o uszy obiła mi się ich inna nazwa, a mianowicie, ,,anielskie ruchańce" albo ,,placki ruchane". Tak mówią na nie w regionie, z którego pochodzą, czyli z Mazur. Nazwali je tak, ponieważ podczas smażenia ruszają się na patelni.

marysiaz
  • 60min

Składniki

1/2 kg mąki pszennej
5 dag świeżych drożdży
2 szklanki ciepłego mleka
3 łyżki cukru
szczypta soli
1 jajko
2 jabłka

Sposób przygotowania przepisu:

Racuchy drożdżowe z jabłuszkami

  • racuchy1. Mąkę, jajko, drożdże, cukier, sól i 1,5 szklanki mleka połączyć ze sobą i dokładnie zarobić. Zostawić na ok 15 minut pod przykryciem do wyrośnięcia. Jabłuszka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki, a następnie razem z pozostałym mlekiem dodać do ciasta. Dokładnie wyrobić ręką i zostawić na ok 30 minut pod przykryciem (ciasto musi podwoić swoją objętość).
  • 2. Racuszki smażyć na głębszym oleju z dwóch stron na złoty kolor, odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać z cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciesezonowe_przysmakiracuchy

Komentarze

Podobne przepisy

Racuchy drożdżowe na słono

Dodane przez: agaskoda

Racuchy drożdżowe na słono

Pyszne drożdżowe racuchy jako odmiana...

Drożdżowe racuchy z jabłkiem i bananem

Dodane przez: Katarzyna88

Drożdżowe racuchy z jabłkiem i bananem

Racuchy,słodkie placuszki,które...

Racuchy bananowe

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Racuchy z bananami

Racuchy często robię na piątkowy...

Racuchy dyniowe z jabłkami

Dodane przez: Jaga85

Racuchy dyniowe z jabłkami

Racuszki zachwycają nie tylko smakiem....

Racuchy z pieczarkami i cebulą

Dodane przez: mechashefa

Racuchy z pieczarkami i cebulą

Pyszne racuchy na słono, które...

Racuchy drożdżowe

Dodane przez: rzelkazag

Racuchy

Stary, sprawdzony przepis a racuchy...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE