Quiche z jaglanymi pulpecikami owiniętymi cukinią i orzechami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Quiche to wywodząca się z kuchni francuskiej wytrawna tarta ze słonego, kruchego placka wypełniona masą serowo - jajeczną. W mojej wersji z nadzieniem w postaci jaglanych pulpecików owiniętych plastrami cukinii.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto kruche słone:
    200g mąki pszennej
    50g mąki orkiszowej
    125g masła extra
    1 całe jajko
    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki soli
    bułka tarta do oprószenia formy
    masło do wysmarowania formy

    Jaglane pulpeciki:
    480g fileta z kurczaka
    1 cebula dymka
    1 ząbek czosnku
    50g kaszy jaglanej
    1 łyżka kaszy manny
    2 łyżki bułki tartej
    1 jajko
    3 łyżki posiekanej świeżej rukoli
    2 małe cukinie
    sól
    pieprz
    olej

    Masa jajeczno-serowa
    3 jajka
    250g serka pesto i rukola lub naturalnego
    80ml śmietany 30%
    sól morska
    kolorowy zmielony pieprz
    40g orzechów laskowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Quiche

Quiche z jaglanymi pulpecikami owiniętymi cukinią i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche słone: mąki przesiać na stolnicę, dodać masło, jajko, proszek do pieczenia, sól i zagnieść na jednolite ciasto. Gotowym ciastem wylepić formę tarty wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą. Całe ciasto nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20minut na złoty kolor.
  • Quiche z jaglanymi pulpecikami owiniętymi cukinią i orzechami 2. Masa jajeczno-serowa: jajka roztrzepać ze śmietaną, serkiem, doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • 3. Cukinie pokroić wzdłuż na cienkie plastry i wrzucić do osolonego wrzątku na 2 minuty, a następnie wystudzić.
  • Quiche z jaglanymi pulpecikami owiniętymi cukinią i orzechami 4. Kaszę jaglaną przelać trzykrotnie pod bieżącą wodą. Następnie przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać szczyptę soli i gotować do miękkości około 15-20minut. Po tym czasie wystudzić.
  • Quiche z jaglanymi pulpecikami owiniętymi cukinią i orzechami 5. Jaglane pulpeciki: filet, cebulę, czosnek zmielić maszynką do mielenia. Dodać jajko, ugotowaną kaszę jaglaną, rukolę, kaszę mannę, bułkę tartą i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z gotowej masy mięsnej formować kotleciki wielkości orzecha włoskiego, lekko obtoczyć w bułce tartej, smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju.
  • Quiche z jaglanymi pulpecikami owiniętymi cukinią i orzechami 6. Następnie każdego pulpecika owinąć plastrem cukinii i ułożyć obok siebie na podpieczonej tarcie. Całość zalać masą jajeczno - serową i posypać posiekanymi orzechami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stopni i piec przez 40-45 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować