Quiche to wywodząca się z kuchni francuskiej wytrawna tarta ze słonego, kruchego placka wypełniona masą serowo - jajeczną. W mojej wersji z nadzieniem w postaci jaglanych pulpecików owiniętych plastrami cukinii.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Ciasto kruche słone:
200g mąki pszennej
50g mąki orkiszowej
125g masła extra
1 całe jajko
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
bułka tarta do oprószenia formy
masło do wysmarowania formy
Quiche z jaglanymi pulpecikami owiniętymi cukinią i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche słone: mąki przesiać na stolnicę, dodać masło, jajko, proszek do pieczenia, sól i zagnieść na jednolite ciasto. Gotowym ciastem wylepić formę tarty wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą. Całe ciasto nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20minut na złoty kolor.
2.Masa jajeczno-serowa: jajka roztrzepać ze śmietaną, serkiem, doprawić solą i pieprzem do smaku.
3.Cukinie pokroić wzdłuż na cienkie plastry i wrzucić do osolonego wrzątku na 2 minuty, a następnie wystudzić.
4.Kaszę jaglaną przelać trzykrotnie pod bieżącą wodą. Następnie przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać szczyptę soli i gotować do miękkości około 15-20minut. Po tym czasie wystudzić.
5.Jaglane pulpeciki: filet, cebulę, czosnek zmielić maszynką do mielenia. Dodać jajko, ugotowaną kaszę jaglaną, rukolę, kaszę mannę, bułkę tartą i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z gotowej masy mięsnej formować kotleciki wielkości orzecha włoskiego, lekko obtoczyć w bułce tartej, smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju.
6.Następnie każdego pulpecika owinąć plastrem cukinii i ułożyć obok siebie na podpieczonej tarcie. Całość zalać masą jajeczno - serową i posypać posiekanymi orzechami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stopni i piec przez 40-45 minut.
Komentarze