Quiche z łososiem, fenkułem, selerem naciowym i kwiatami cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO: Wszystkie składniki wkładamy do miski i zagniatamy elastyczne ciasto. Wałkujemy, wykładamy nim formę, nakłuwamy widelcem i wkładamy do zamrażarki na 30 minut. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, funkcja grzania góra/dół i pieczemy na złoty kolor przez ok. 20-25 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na kilka minut do odparowania.
NADZIENIE: z łososia zdejmujemy skórę, kroimy go na kawałki – doprawiamy solą i pieprzem. Fenkuł myjemy i kroimy w talarki – każdy z nich rozdzielamy. Seler myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Cukinię myjemy, osuszamy, usuwamy pręciki ze środka kielicha i każdą kroimy na pół (na wzdłuż).
SOS: wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.
Łososia, fenkuł, seler naciowy i mozzarellę rozkładamy równo na cieście. Zalewamy gotowym sosem i układamy na wierzchu cukinię z kwiatami. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach, funkcja grzania góra/dół.
Komentarze