QUICHE z łososiem, fenkułem, selerem naciowym i kwiatami cukinii

  • wyświetlono: 32 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pyszne i bardzo eleganckie danie, idealne w sezonie letnim, gdy stragany uginają się od dojrzałych w słońcu warzyw i owoców

SłodkiZapachMalin
  • 3 porcje
  • 80min

Składniki

quiche w formie o średnicy 24cm

ciasto:
150g mąki pszennej typ 480
75g masła
1 jajko
szczypta soli
1/2 łyżeczki majeranku

nadzienie:
200g łososia
3 łodygi selera naciowego
1 fenkuł włoski (koper włoski)
80g mozzarelli (suchej)
4 cukinie z kwiatami

sos:
100ml śmietany 30%
1 łyżeczka koperku
2 jajka
50ml mleka
sól/pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

QUICHE z łososiem, fenkułem, selerem naciowym i kwiatami cukinii

  • 1. CIASTO: Wszystkie składniki wkładamy do miski i zagniatamy elastyczne ciasto. Wałkujemy, wykładamy nim formę, nakłuwamy widelcem i wkładamy do zamrażarki na 30 minut. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, funkcja grzania góra/dół i pieczemy na złoty kolor przez ok. 20-25 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na kilka minut do odparowania.

    NADZIENIE: z łososia zdejmujemy skórę, kroimy go na kawałki – doprawiamy solą i pieprzem. Fenkuł myjemy i kroimy w talarki – każdy z nich rozdzielamy. Seler myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Cukinię myjemy, osuszamy, usuwamy pręciki ze środka kielicha i każdą kroimy na pół (na wzdłuż).

    SOS: wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.

    Łososia, fenkuł, seler naciowy i mozzarellę rozkładamy równo na cieście. Zalewamy gotowym sosem i układamy na wierzchu cukinię z kwiatami. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach, funkcja grzania góra/dół.

    Pyszna na ciepło, jak i na zimno.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

tartałosoślatoprzystawkaCukiniaseler naciowyprzekąskaobiadna ciepłona zimnoquichefenkułkwiaty cukini

Komentarze

Podobne przepisy

Roladki z cukinii z twarożkiem i łososiem

Dodane przez: koma61

Roladki z cukinii z twarożkiem i łososiem

Zdrowa ,szyba i smaczna przekąska.

image-1ycv786

Dodane przez: Mariola123

QUICHE Z KABANOSAMI I BROKUŁEM

Quiche to nic innego jak słynna...

Quiche sezamowy z papryką i chorizo

Dodane przez: mufinka79

Quiche sezamowy z papryką i chorizo

Nie tylko świetnie smakuje, ale...

Rolki tamago z pastą z kurczaka i selera naciowego - kuchnia japońska

Dodane przez: Iwona75

Rolki tamago z pastą z kurczaka i selera...

Jajeczny omlet, bardzo cienko wylewany...

Pieczony ŁOSOŚ z łuskami cukinii

Dodane przez: glomba

Pieczony ŁOSOŚ z łuskami cukinii

Tym łososiem zajadali się wszyscy...

JAJKA FASZEROWANE SELEREM

Dodane przez: patunia1987

Jajka faszerowane selerem naciowym

Pyszne jajka faszerowane selerem....