QUICHE z łososiem, fenkułem, selerem naciowym i kwiatami cukinii

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 3 osób

Pyszne i bardzo eleganckie danie, idealne w sezonie letnim, gdy stragany uginają się od dojrzałych w słońcu warzyw i owoców

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • quiche w formie o średnicy 24cm

    ciasto:
    150g mąki pszennej typ 480
    75g masła
    1 jajko
    szczypta soli
    1/2 łyżeczki majeranku

    nadzienie:
    200g łososia
    3 łodygi selera naciowego
    1 fenkuł włoski (koper włoski)
    80g mozzarelli (suchej)
    4 cukinie z kwiatami

    sos:
    100ml śmietany 30%
    1 łyżeczka koperku
    2 jajka
    50ml mleka
    sól/pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Quiche Przystawki Przekąski

Quiche z łososiem, fenkułem, selerem naciowym i kwiatami cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: Wszystkie składniki wkładamy do miski i zagniatamy elastyczne ciasto. Wałkujemy, wykładamy nim formę, nakłuwamy widelcem i wkładamy do zamrażarki na 30 minut. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, funkcja grzania góra/dół i pieczemy na złoty kolor przez ok. 20-25 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na kilka minut do odparowania.

    NADZIENIE: z łososia zdejmujemy skórę, kroimy go na kawałki – doprawiamy solą i pieprzem. Fenkuł myjemy i kroimy w talarki – każdy z nich rozdzielamy. Seler myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Cukinię myjemy, osuszamy, usuwamy pręciki ze środka kielicha i każdą kroimy na pół (na wzdłuż).

    SOS: wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.

    Łososia, fenkuł, seler naciowy i mozzarellę rozkładamy równo na cieście. Zalewamy gotowym sosem i układamy na wierzchu cukinię z kwiatami. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach, funkcja grzania góra/dół.

    Pyszna na ciepło, jak i na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Fenkuł (koper włoski) Łosoś Seler

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować