Quiche z warzywami to fajny pomysł na lekki obiad, lunch czy kolację. Bardzo dobrze smakuje na gorąco jak i na zimno. O pięknej, jesiennej kolorystyce i wspaniałym zapachu wydobywającym się podczas pieczenia.
Składniki:
Na ciasto:
230 gram mąki pszennej
100 gram schłodzonego masła
pół łyżeczki soli
zimna woda
Farsz:
por część biała i jasnozielona
papryka czerwona
mała cukinia
200 gram dyni
3 jajka
3/4 szklanki śmietany 18%
pół szklanki mleka
natka pietruszki
sól
sól ziołowa
pieprz
czosnek staropolski
czosnek niedźwiedzi
papryka ostra mielona
ser żółty do posypania wierzchu
Quiche z dynią, papryką, porem i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiałam, dodałam pół łyżeczki soli oraz schłodzone masło. Posiekałam nożem, następnie dodałam zimną wodę i szybko zagniotłam ciasto. Owinęłam w folię i odstawiłam do lodówki.
Pora dokładnie umyłam, pokroiłam na talarki. Paprykę natomiast w paseczki.
Dynię po umyciu i obraniu, pokroiłam w niewielką kostkę a cukinię w cienkie plasterki.
Ciasto wyjęłam z lodówki, rozwałkowałam i wyłożyłam nim formę do tarty, nakłułam widelcem.
Na spód ciasta rozłożyłam pora, paprykę, wyłożyłam dynię i cukinię. Wszystko oprószyłam czarnym pieprzem i solą ziołową.
Do miseczki wbiłam 3 jajka, dodałam śmietanę, mleko, pokrojoną natkę pietruszki. Wsypałam przyprawy: sól, pieprz, ostrą paprykę mieloną, czosnek niedźwiedzi i czosnek staropolski. Tych przypraw trzeba solidnie dodać. Wymieszałam wszystko.
Powstałą masę wylałam na warzywa, wierzch posypałam startym żółtym serem i piekłam w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 40 minut.
Komentarze