Pyzy z mięsem

5 (151 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ten przepis dostałam przed laty od mojej babci. Na co dzień gotuję dla rodziny– dwóch synów i męża.

Składniki:

  • 50 dag ziemniaków gotowanych
    50 dag ziemniaków surowych
    5 łyżek mąki ziemniaczanej
    5 łyżek mąki wrocławskiej
    1/2 łyżeczki soli

    Nadzienie:
    40 dag mięsa (np. karkówki lub łopatki)
    cebula
    olej
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (151 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pyzy z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pyzy z mięsem 1. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę, a surowe ścieramy na tarce jak na placki ziemniaczane. Odciskamy przez gazę. Ziemniaki
    łączymy ze sobą, dodajemy obie mąki i sól. Wyrabiamy.
  • Pyzy z mięsem 2. Mięso gotujemy i przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy podsmażoną cebulę, doprawiamy solą i pieprzem.
  • Pyzy z mięsem 3. Z ciasta odrywamy kawałki, nadziewamy mięsem i formujemy kulki. Pyzy gotujemy w wysokim garnku w lekko osolonej wodzie – po wypłynięciu jeszcze 10 minut.
  • 4. Pyzy wyjmujemy, wkładamy do głębokich talerzy i zalewamy ok. 5 łyżkami wody, w której się gotowały (będą soczyste). Podajemy ze smażoną cebulką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Notka redakcyjna

PP_06-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować