PYZY Z MIĘSEM

5 (161 ocen)

  • 60 min

Przepis mojej babci na wspaniałe pyzy,takie jak z czasów dzieciństwa

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków:
    1/2 kg surówych starkowanych
    1/2 kg ugotowanych
    maka ziemniaczana 4 łyzki
    maka zwykła 6 łyżek
    sól,pieprz
    farsz:
    30 dag łopatki
    só,pieprz
    dodatkowo:
    30 dag boczku surowego
    2 cebule


Wystaw ocenę:

5 (161 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pyzy

Pyzy z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięsko gotujemy,po czym mielimy ,doprawiamy solą i pieprzem.
    Ziemniaki łaczymy ze sobą,dodajemy obie maki.Doprawiamy solą i pieprzem.Z ziemniaków formujemy kulkki,rozpłaszczamy na dłoni,dajemy odrobinę farszu mięsnego do środka.Zlepiamy kulki.Wrzucamy na wrzącą osolona wodę.Gotujemy ok.7 minut od wypłynięcie pyzy.
  • 2. Boczek kroimy na drobną kosteczkę,wrzucamy na patelnie,zrumieniamy,dodajemy pokrojoną w kosteczke cebulkę,podsmażamy do zrumienienia.
  • 3. Pyzy podajemy polane tłuszczykiem ze skwareczkami i cebulką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łopatka Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować