pyzy z mięsem

3 (1 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

pyzy

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto:
    1,5 kg obranych surowych ziemniaków
    0,7 kg ugotowanych ziemniaków
    1 jajko
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki kaszy manny
    szczypta soli
    farsz:
    400 g łopatki wieprzowej
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka majeranku
    szczypta soli
    szczypta pieprzu
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Kluski Dania główne Pyzy

Pyzy z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. farsz:
    Łopatkę mielimy z cebulą i czosnkiem. Do mielonej łopatki dodajemy majeranek, sól i pieprz i mieszamy.
    ciasto:
    Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę.
    Ziemniaki surowe ścieramy na tarce o drobnych oczkach, masę odsączamy za pomocą ścierki lub gazy. Soku pozostałego z odciskanych ziemniaków nie wylewamy. miskę z sokiem odstawiamy na kilka minut, następnie zlewamy do innego naczynia, a skrobię z dna miski przekładamy do ziemniaków.
    Ziemniaki ugotowane łączymy z odciśniętymi tartymi oraz jajkiem, skrobią, mąką ziemniaczaną, kaszą manną i solą. Wyrabiamy ciasto.
    Z ciasta formujemy placki, na środku każdego nakładamy małą kulkę z farszu, sklejamy brzegi ciasta i rolujemy w kulkę. Gotujemy ok. 15 minut w osolonej wodzie z dodatkiem soku odciśniętego z tartych ziemniaków.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Litewska Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować