Chlebek jest szybki do zrobienia,można go od razu piec po wyrobieniu ciasta,ja jednak zawsze odstawiam na 15 min.do napuszenia,zawsze się udaje.
1 godz. 15 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
Keksówka 11x35 cm
250 ml wody
250 ml kefiru
garść płatków owsianych górskich
garść posiekanej żurawiny
25 g drożdży świeżych(7 g instant)
500-600 g mąki pszennej
3\4 łyżeczki soli
pół łyżeczki cukru
Pyszny i prosty chleb z żurawiną i płatkami owsianymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wlać ciepłą wodę i kefir,wsypać płatki i żurawinę,
2.wsypać sól i cukier,pokruszyć drożdże na to,odczekać aż płatki wypłyną na wierzch,wsypać mąkę przesianą przez sitko i wyrobić ciasto ręcznie lub robotem,do momentu odchodzenia ciasta od miski,ciasto ma być elastyczne.
3.Gotowe ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,
posmarowanej masłem i wysypanej płatkami owsianymi,
4.wyrównać górę i w zasadzie można tak przygotowaną foremkę wrzucać już do zimnego piekarnika,ja jednak zawsze zostawiam na 15 min.do napuszenia,na blacie,blaszkę przykrywam ściereczką.Przed pieczeniem spryskuje wodą i obsypuje wierzch płatkami owsianymi.
5.Wstawiam do zimnego piekarnika,ustawiam temp.na 170 C i piekę przez ok.godz.
Chleb po wyjęciu z piekarnika pozostawiam do wystudzenia ka kratce.Chlebek jest syty i nawet na 2,3 dzień jest wciąż smaczny.
Komentarze