Pyszny i Prosty Chleb z Żurawiną i Płatkami Owsianymi

4.5 (145 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Chlebek jest szybki do zrobienia,można go od razu piec po wyrobieniu ciasta,ja jednak zawsze odstawiam na 15 min.do napuszenia,zawsze się udaje.

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Keksówka 11x35 cm

    250 ml wody
    250 ml kefiru
    garść płatków owsianych górskich
    garść posiekanej żurawiny
    25 g drożdży świeżych(7 g instant)
    500-600 g mąki pszennej
    3\4 łyżeczki soli
    pół łyżeczki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Pyszny i prosty chleb z żurawiną i płatkami owsianymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chleb. 1. Do miski wlać ciepłą wodę i kefir,wsypać płatki i żurawinę,
  • Chleb. 2. wsypać sól i cukier,pokruszyć drożdże na to,odczekać aż płatki wypłyną na wierzch,wsypać mąkę przesianą przez sitko i wyrobić ciasto ręcznie lub robotem,do momentu odchodzenia ciasta od miski,ciasto ma być elastyczne.
  • Chleb. 3. Gotowe ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,
    posmarowanej masłem i wysypanej płatkami owsianymi,
  • Chleb. 4. wyrównać górę i w zasadzie można tak przygotowaną foremkę wrzucać już do zimnego piekarnika,ja jednak zawsze zostawiam na 15 min.do napuszenia,na blacie,blaszkę przykrywam ściereczką.Przed pieczeniem spryskuje wodą i obsypuje wierzch płatkami owsianymi.
  • Chleb. 5. Wstawiam do zimnego piekarnika,ustawiam temp.na 170 C i piekę przez ok.godz.
    Chleb po wyjęciu z piekarnika pozostawiam do wystudzenia ka kratce.Chlebek jest syty i nawet na 2,3 dzień jest wciąż smaczny.

Porady

Można dodawać do niego swoje ulubione dodatki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Ziarna Żurawina Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować