Chleb z ziarnami, płatkami owsianymi i żurawiną

5 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Ten chleb jest bardzo łatwy do zrobienia. Robi się go łyżką. A co najważniejsze, jest bardzo smaczny. Pestki słonecznika, siemie lniane, płatki owsiane, żurawina to samo dobro.

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 ml kefiru
    250 ml ciepłej wody
    25 g drożdży
    łyżeczka cukru
    garść płatków owsianych
    garść pestek słonecznika
    garść siemienia lnianego
    garść żurawiny
    łyżeczka soli
    ok. 450 g mąki pszennej
    płatki owsiane do posypania chlebka
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb z ziarnami, płatkami owsianymi i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miseczki wlać kefir i wodę. Wkruszyć drożdże i dodać cukier. Pomieszać. Dodać siemie lniane, pestki słonecznika, płatki owsiane, żurawinę. Pozostawić na ok. 15-20 min. aż pojawią się bąbelki.
    Dodać mąkę pszenną i sól. Za pomocą najlepiej drewnianej łyżki wyrobić/ pomieszać ciasto. Zagrzać piekarnik do 80 stopni i wstawić miseczkę z ciastem przykrytą ściereczką. Pozostawić ciasto w otwarty piekarniku na ok. 30-50 min , aż ciasto podwoi swoją objętość.
    Następnie ponownie pomieszać ciasto i przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ładnie, równo rozłożyć ciasto. Wyrównać ręką zamoczoną/ moczoną w wodzie. Posypać placek płatkami owsianymi. Wstawić do piekarnika i nastawić grzanie na 180 stopni. Po godzinie wyjąć chlebek z piekarnika i pozostawić w foremce przez kilkanaście minut, a następnie wyjąć z formy i wystudzić.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Siemię lniane

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować