Ten chleb jest bardzo łatwy do zrobienia. Robi się go łyżką. A co najważniejsze, jest bardzo smaczny. Pestki słonecznika, siemie lniane, płatki owsiane, żurawina to samo dobro.
2 godz.
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
250 ml kefiru
250 ml ciepłej wody
25 g drożdży
łyżeczka cukru
garść płatków owsianych
garść pestek słonecznika
garść siemienia lnianego
garść żurawiny
łyżeczka soli
ok. 450 g mąki pszennej
płatki owsiane do posypania chlebka
Chleb z ziarnami, płatkami owsianymi i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miseczki wlać kefir i wodę. Wkruszyć drożdże i dodać cukier. Pomieszać. Dodać siemie lniane, pestki słonecznika, płatki owsiane, żurawinę. Pozostawić na ok. 15-20 min. aż pojawią się bąbelki.
Dodać mąkę pszenną i sól. Za pomocą najlepiej drewnianej łyżki wyrobić/ pomieszać ciasto. Zagrzać piekarnik do 80 stopni i wstawić miseczkę z ciastem przykrytą ściereczką. Pozostawić ciasto w otwarty piekarniku na ok. 30-50 min , aż ciasto podwoi swoją objętość.
Następnie ponownie pomieszać ciasto i przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ładnie, równo rozłożyć ciasto. Wyrównać ręką zamoczoną/ moczoną w wodzie. Posypać placek płatkami owsianymi. Wstawić do piekarnika i nastawić grzanie na 180 stopni. Po godzinie wyjąć chlebek z piekarnika i pozostawić w foremce przez kilkanaście minut, a następnie wyjąć z formy i wystudzić.
Smacznego.
Komentarze