PYSZNA BABKA Z ORZECHAMI WŁOSKIMI I POLEWĄ CZEKOLADOWĄ

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

bardzo lubię eksperymentować z moimi ciastami

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • składniki:5 jajek,
    1 szklanka cukru,
    200 ml oleju,
    1,5 szklanki mąki pszennej,
    pół szklanki mąki ziemniaczanej,
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    aromat dowolny,
    200 g orzechów włoskich(już obłupanych).
    polewa:50 g margaryny,
    4 łyżki wody,
    czubate łyżki kakao,
    5 łyżeczek cukru.
    (do polewy)wszystkie składniki połączyć,rozpuścić na ogniu(nie gotować).
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Pyszna babka z orzechami włoskimi i polewą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. wykonanie:Jajka z cukrem zmiksować na pulchną masę,dodać mąki oraz proszek do pieczenia,zmiksować.Następnie dodać aromat i olej,zmiksować.Do gotowej masy dodać orzechy zmiażdżone (ja ugniotłam orzechy wałkiem do ciasta w woreczku),wymieszać łyżką.Do foremki keksowej większej wyłożonej papierem,wylać ciasto.Piec w piekarniku na drugiej półce od dołu w 170 stopniach(nie rozgrzewając piekarnika) przez 60 minut,15 minut przed końcem pieczenia nakryć folią aluminiową,po piętnastu minutach zdjąć folię i piec jeszcze pięć minut.

Porady

ja nigdy nie kupuję polewy zawsze robię swoją.rada:papier aby dobrze się układał w blaszce wystarczy odmierzyć potrzebną ilość i wtedy namoczyć go zmiażdżonego w wodzie,następnie energicznym ruchem wyprostować papier.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować