Puszysty Serniczek Z Musem Nektarynkowym Na Zimno

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Na takie upały to tylko taki serniczek mi był na myśli, więc wieczorkiem weszłam do kuchni troszku po miksowałam i gotowe :D Jest pyszny, lekkie jak pianka i znów na jednym kawałeczku nie można poprzestać ;)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na tortownice o średnicy 18 cm, na blaszkę 24 cm podwajamy składniki

    Spód ciasteczkowy:

    120 g herbatników czekoladowych
    60 g roztopionego masła
    Biała masa serowa:
    250 g mascarpone
    250 g śmietanki 30 % lub 36 %
    1/2 szkl cukru pudru
    1 i 1/2 płaskiej łyżeczki żelatyny
    50 ml wrzącej wody
    Mus nektarynkowy:
    około 200 g owoców ( czyli 2 spore, dojrzałe nektarynki)
    1 lekko czubata łyżeczka żelatyny
    30 ml wrzącej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Puszysty serniczek z musem nektarynkowym na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Blaszkę wykładamy folią spożywcza.
    2. Ciasteczka rozdrabniamy i mieszamy z masłem. Następnie wykładamy nimi dno tortownicy mocno je ugniatając/dociskając aby utworzyły zwarty spód ( ja pomagam sobie wypukłą stroną łyżki ) Następnie chowamy blaszkę do lodówki najlepiej na około 20-30 minut.
    3. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej, ale już nie wrzącej wodzie i odstawiamy do przestygnięcia.
    4. Schłodzoną śmietankę umieszczamy w wysokim naczyniu i delikatnie ją ubijamy (spieniamy ) Następnie dodajemy serek mascarpone i ubijamy całość na sztywno. Na koniec dosypujemy cukier puder. Hartujemy żelatynę dodając do niej dwie łyżki naszej masy, mieszamy i wlewamy całość do reszty. Miksujemy do wymieszania i wykładamy na schłodzony ciasteczkowy spód.
    5. Kiedy masa serowa zastygnie, to szykujemy mus nektarynkowy.
    Żelatynę rozpuszczamy w gorącej ale nie wrzącej wodzie i odstawiamy do przestygnięcia. Nektarynki obieramy, kroimy na kawałki i blendujemy na mus.
    Żelatynę hartujemy łyżką musu, mieszamy i wlewamy całość do naczynia z pozostałym musem, mieszamy i wykładamy na białą warstwę. Całość chłodzimy przez co najmniej 3 h.
    Serniczek podajemy schłodzony. Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nektarynki Ser biały Nektar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.97 (163 ocen)

Zdobywca nagrody

Borówkowy serniczek na zimno

To może cię zainteresować