Na takie upały to tylko taki serniczek mi był na myśli, więc wieczorkiem weszłam do kuchni troszku po miksowałam i gotowe :D Jest pyszny, lekkie jak pianka i znów na jednym kawałeczku nie można poprzestać ;)
60 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na tortownice o średnicy 18 cm, na blaszkę 24 cm podwajamy składniki
Spód ciasteczkowy:
120 g herbatników czekoladowych
60 g roztopionego masła
Biała masa serowa:
250 g mascarpone
250 g śmietanki 30 % lub 36 %
1/2 szkl cukru pudru
1 i 1/2 płaskiej łyżeczki żelatyny
50 ml wrzącej wody
Mus nektarynkowy:
około 200 g owoców ( czyli 2 spore, dojrzałe nektarynki)
1 lekko czubata łyżeczka żelatyny
30 ml wrzącej wody
Puszysty serniczek z musem nektarynkowym na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Blaszkę wykładamy folią spożywcza.
2. Ciasteczka rozdrabniamy i mieszamy z masłem. Następnie wykładamy nimi dno tortownicy mocno je ugniatając/dociskając aby utworzyły zwarty spód ( ja pomagam sobie wypukłą stroną łyżki ) Następnie chowamy blaszkę do lodówki najlepiej na około 20-30 minut.
3. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej, ale już nie wrzącej wodzie i odstawiamy do przestygnięcia.
4. Schłodzoną śmietankę umieszczamy w wysokim naczyniu i delikatnie ją ubijamy (spieniamy ) Następnie dodajemy serek mascarpone i ubijamy całość na sztywno. Na koniec dosypujemy cukier puder. Hartujemy żelatynę dodając do niej dwie łyżki naszej masy, mieszamy i wlewamy całość do reszty. Miksujemy do wymieszania i wykładamy na schłodzony ciasteczkowy spód.
5. Kiedy masa serowa zastygnie, to szykujemy mus nektarynkowy.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej ale nie wrzącej wodzie i odstawiamy do przestygnięcia. Nektarynki obieramy, kroimy na kawałki i blendujemy na mus.
Żelatynę hartujemy łyżką musu, mieszamy i wlewamy całość do naczynia z pozostałym musem, mieszamy i wykładamy na białą warstwę. Całość chłodzimy przez co najmniej 3 h.
Serniczek podajemy schłodzony. Smacznego !
Komentarze