Pulpety z ryżu, moreli i rodzynek

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 20 min

Pracuję w biurze. Lubię gotować. Mój mąż Łukasz, który jest łasuchem, często prosi o potrawy na słodko.Pulpety z suszonymi owocami robię także wtedy, gdy spodziewamy się na kolacji znajomych z dziećmi

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • ● 20 dag ryżu
    ● 2 jajka
    ● 10 suszonych moreli
    ● 4 łyżki rodzynek
    ● cynamon
    ● 1/2 bułki
    ● cukier waniliowy
    ● 1,5 litra mleka
    ● łyżka cukru
    ● mąka do zagęszczenia sosu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pulpety

Pulpety z ryżu, moreli i rodzynek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • morele i rodzynki 1. Bułkę moczymy w połowie
    szklanki mleka. Morele i rodzynki
    płuczemy i zalewamy
    wrzącą wodą. Moczymy ok. 30
    minut i osączamy na sicie. Morele
    kroimy w cienkie paski. Jajka
    sparzamy i oddzielamy żółtka
    od białek.
  • masa 2. Ryż gotujemy na gęsto, aż
    zrobi się kleisty. Odcedzamy
    i lek ko studzimy. Dwukrotnie
    przepuszczamy przez maszynkę
    do mięsa, dodajemy żółtka,
    od ciśniętą z mleka bułkę, rodzynki
    i morele. Białka ubijamy
    na sztywną pianę i dodajemy
    do ryżu. Ostrożnie mieszamy.
    Wsypujemy cukier waniliowy
    i pół łyżeczki cynamonu. Masę
    dokładnie mieszamy.
  • pulpety 3. Formujemy nieduże pulpety.
    Wkładamy do gorącego, osłodzonego
    mleka i gotujemy. Następnie
    wyjmujemy i odstawiamy
    w ciepłe miejsce, aby nie
    ostygły. Mleko po ugotowaniu
    pulpetów zagęszczamy odrobiną
    mąki, by powstał niezbyt gęsty
    mleczny sos. Pulpety podajemy
    na ciepło polane sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować