Pracuję w biurze. Lubię gotować. Mój mąż Łukasz, który jest łasuchem, często prosi o potrawy na słodko.Pulpety z suszonymi owocami robię także wtedy, gdy spodziewamy się na kolacji znajomych z dziećmi
Pulpety z ryżu, moreli i rodzynek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bułkę moczymy w połowie
szklanki mleka. Morele i rodzynki
płuczemy i zalewamy
wrzącą wodą. Moczymy ok. 30
minut i osączamy na sicie. Morele
kroimy w cienkie paski. Jajka
sparzamy i oddzielamy żółtka
od białek.
2.Ryż gotujemy na gęsto, aż
zrobi się kleisty. Odcedzamy
i lek ko studzimy. Dwukrotnie
przepuszczamy przez maszynkę
do mięsa, dodajemy żółtka,
od ciśniętą z mleka bułkę, rodzynki
i morele. Białka ubijamy
na sztywną pianę i dodajemy
do ryżu. Ostrożnie mieszamy.
Wsypujemy cukier waniliowy
i pół łyżeczki cynamonu. Masę
dokładnie mieszamy.
3.Formujemy nieduże pulpety.
Wkładamy do gorącego, osłodzonego
mleka i gotujemy. Następnie
wyjmujemy i odstawiamy
w ciepłe miejsce, aby nie
ostygły. Mleko po ugotowaniu
pulpetów zagęszczamy odrobiną
mąki, by powstał niezbyt gęsty
mleczny sos. Pulpety podajemy
na ciepło polane sosem.
Komentarze