PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Pulpety z mięsa mielonego, ryżu i marchewkihttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0004/52/2b45f3f7d60166731841000aa3cb3169dce3323e.jpeg30724608http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/pulpety-jezyki-1
Pulpety:
500 g mięsa mielonego
1 torebka ryżu
1 duża marchewka
sól (ok. 1 zaokrąglona łyżeczka)
sos pomidorowy:
150 g koncentratu pomidorowego
1 i 1/2 szkl. wody
1 łyżka mąki pszennej
1/2 łyżeczki bazylii
ok. 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania przepisu:
Pulpety z mięsa mielonego, ryżu i marchewki
1.
Ryż ugotować, ostudzić.
2.
Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce i grubych oczkach.
3.
Do mięsa dodać sól, ostudzony ryż i startą marchew, dobrze wymieszać.
4.
Lekko wilgotnymi rękami formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, układać w naczyniu żaroodpornym.
5.
Do rondelka wlać 1 szklankę wody, wyłożyć koncentrat pomidorowy, dodać sól i bazylię, zagotować.
W pozostałej 1/2 szklanki wody wymieszać 1 łyżkę mąki, wymieszać, wlać do sosu pomidorowego, mieszając zagotować. Gorący sos wylać na pulpety. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C, piec ok. 40-45 minut. Podawać z ziemniakami.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze