Pulpety na ryżu

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

:-) Gorąco polecam (-:

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • PULPETY:
    1/2 kg mięsa mielonego
    1 cebula
    1 jajko
    2 ząbki czosnku
    1 czerstwa bułka
    sól, pieprz, papryka słodka
    1/2 pęczka natki pietruszki

    RYŻ:
    1 1/2 szklanki ryżu
    ząbek czosnku
    1 cebula
    4 1/2 szklanki wody
    1 1/2 łyżki vegety
    1 łyżeczka kurkumy
    2 łyżeczki słodkiej papryki
    1/4 kostki masła lub margaryny
    2 łyżeczki cukru
    5 łyżek keczupu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety

Pulpety na ryżu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pulpety na ryżu 1. PULPETY:
    Bułkę namoczyć w mleku. Cebulę obrać i drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez prasę. Pietruszkę posiekać. Namoczoną bułkę odcisnąć z nadmiaru mleka. W misce wyrobić wszystkie składniki na jednolitą masę, doprawić do smaku. Z masy uformować pulpety.

    Surowy ryż wsypać do żaroodpornego naczynia, na wierzch wyłożyć pokrojoną w kostkę cebulę i ułożyć uformowane pulpety.
  • Pulpety na ryżu 2. Masło lub margarynę rozpuścić na wolnym ogniu, dokładnie wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, vegetą, kurkumą, papryką, cukrem i keczupem, wlać wodę. Gotowym sosem zalać ryż. Tak przygotowane danie wstawić do rozgrzanego do 180*C piekarnika i piec bez przykrycia przez ok. 1 - 1 1/2 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować