Pulpety na ryżu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PULPETY:
Bułkę namoczyć w mleku. Cebulę obrać i drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez prasę. Pietruszkę posiekać. Namoczoną bułkę odcisnąć z nadmiaru mleka. W misce wyrobić wszystkie składniki na jednolitą masę, doprawić do smaku. Z masy uformować pulpety.
Surowy ryż wsypać do żaroodpornego naczynia, na wierzch wyłożyć pokrojoną w kostkę cebulę i ułożyć uformowane pulpety.
2.Masło lub margarynę rozpuścić na wolnym ogniu, dokładnie wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, vegetą, kurkumą, papryką, cukrem i keczupem, wlać wodę. Gotowym sosem zalać ryż. Tak przygotowane danie wstawić do rozgrzanego do 180*C piekarnika i piec bez przykrycia przez ok. 1 - 1 1/2 godziny.
Komentarze