Pulpety pieczone na ryżu

4.46 (188 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Lubię niewymagające rozwiązania. Lubię jak po obiedzie zostaje jak najmniej naczyń do mycia. Dlatego cenię sobie takie przepisy;). Proste, szybkie, wszystko umieszczamy w jednym naczyniu żaroodpornym i z książką w ręku czekamy na obiad, który zrobi się praktycznie sam:).

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Pulpety:
    500g miesa mielonego
    1 cebula
    1 jajko
    2 ząbki czosnku
    1 czerstwa bułka
    sól, pieprz, papryka słodka
    1 pęczek natki pietruszki

    Ryż i zalewa:
    3 worki ryżu
    2 duże cebule
    1125 ml wody
    50g keczupu
    3 łyżki oleju
    1 łyżka słodkiej papryki
    1 łyżeczka kurkumy
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczka pieprzu
Wystaw ocenę:

4.46 (188 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pulpety pieczone na ryżu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy pulpety: cebulę i czosnek drobno siekamy, bułkę namaczamy w wodzie, odcedzamy. Natkę siekamy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, ugniatamy do momentu uzyskania zwartej masy. Formujemy duże pulpety (mi wyszło 6).
  • 2. Wodę, keczup, olej, paprykę, kurkumę, sól i pieprz umieszczamy w garnku. Podgrzewamy aż przyprawy się rozpuszczą. Suchy ryż wykładamy na dno dużego naczynia żaroodpornego. Na ryż wykładamy cebulę i pulpety. Zalewamy gorącą zalewą.
  • 3. Naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekamy przez 1,5h.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone Ryż

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować