Pulpety z płatkami gryczanymi i z sosem paprykowo-cukiniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pulpety: płatki zalej gorącym mlekiem i odstaw na około 15 minut. Następnie przełóż do miski razem z mięsem, jajkiem, drobno pokrojoną cebulą,przyprawą do mięsa, bułką tartą i wymieszaj dokładnie całość. Jeśli masa byłaby za mało zwarta dodaj więcej bułki tartej. Uformuj niewielkie kuleczki i podsmaż je na rumiano na oleju
2.Sos: papryki umyj, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój na większe kawałki. Cukinie umyj i pokrój na grube plastry. Kawałki papryki i cukinii ułóż na blasze wyłożonej folią. Posyp solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 1900 stopni i piecz przez około 30 minut pod przykryciem z folii. Cebulę, czosnek obierz, pokrój i usmaż osobno na oleju. Do bulionu wrzuć papryki, cukinie, cebule, czosnek oraz koncentrat. Zblenduj je na w miarę jednolitą masę zostawiając jednak też większe kawałki warzyw. Na koniec przypraw solą pieprzem. Wrzuć pulpety i gotuj około 10-15 minut. Podawaj z ziemniakami i surówką.
Komentarze