Pulpety z płatkami gryczanymi i z sosem paprykowo-cukiniowym

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

To mój przepis na pyszne, letnie danie obiadowe.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 szklanka=250 ml
    Składniki pulpetów:
    40 dag mięsa wieprzowego mielonego
    1/3 szklanki zmielonych płatków gryczanych
    Pół szklanki gorącego mleka
    1 jajko rozmiar L
    1-1,5 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
    1 mała cebula biała
    Kilka łyżek bułki tartej
    Olej rzepakowy
    Składniki sosu:
    3 średnie czerwone słodkie papryki
    1 cukinia
    1 średnia cebula biała
    3 ząbki czosnku
    Pół szklanki koncentratu pomidorowego
    2 szklanki bulionu drobiowego
    Sól, pieprz
    Olej rzepakowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pulpety

Pulpety z płatkami gryczanymi i z sosem paprykowo-cukiniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pulpety: płatki zalej gorącym mlekiem i odstaw na około 15 minut. Następnie przełóż do miski razem z mięsem, jajkiem, drobno pokrojoną cebulą,przyprawą do mięsa, bułką tartą i wymieszaj dokładnie całość. Jeśli masa byłaby za mało zwarta dodaj więcej bułki tartej. Uformuj niewielkie kuleczki i podsmaż je na rumiano na oleju
  • 2. Sos: papryki umyj, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój na większe kawałki. Cukinie umyj i pokrój na grube plastry. Kawałki papryki i cukinii ułóż na blasze wyłożonej folią. Posyp solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 1900 stopni i piecz przez około 30 minut pod przykryciem z folii. Cebulę, czosnek obierz, pokrój i usmaż osobno na oleju. Do bulionu wrzuć papryki, cukinie, cebule, czosnek oraz koncentrat. Zblenduj je na w miarę jednolitą masę zostawiając jednak też większe kawałki warzyw. Na koniec przypraw solą pieprzem. Wrzuć pulpety i gotuj około 10-15 minut. Podawaj z ziemniakami i surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować