Pyszne, lekkie, nieskomplikowane danie dla każdego.
30 min
Dla 4 osób
Składniki:
500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
1 namoczona większa bułka
1 większa posiekana i zrumieniona cebula
2 ząbki przeciśniętego czosnku
1 jajko
sól, pieprz mielony do smaku
mąka do obtoczenia pulpetów
woda z dowolnymi przyprawami do gotowania pulpetów
sos :
wywar z ugotowania pulpetów
200 g kurek
1 większy pęczek posiekanego koperku
1 łyżka mąki roztrzepana dokładnie w 200 ml śmietanki UHT 18 %
sól, pieprz do smaku
Pulpety w sosie koperkowo - kurkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zmielone z bułką mięso, wymieszać z jajkiem, zrumienioną cebulą, czosnkiem i przyprawami.
Wyrabiać ręcznie kulki, obtaczać w mące i wrzucać na wrzątek doprawiony ulubioną przyprawą, wyjąć po 15 minutach od wypłynięcia.
Do wywaru dodać posiekane kurki i koperek, doprawić do smaku, zagęścić śmietaną z mąką.
Komentarze