Pulpeciki zawijane cukinią pod beszamelem

4.5 (181 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Mięsne kuleczki zawinięte w plastry cukinii zapieczone z ryżem to bardzo fajne podanie mięsa mielonego w oryginalny sposób. Całość połączona sosem beszamelowym smakuje wybornie i stanowi doskonały pomysł na rodzinny obiad.

Składniki:

  • 200g ryżu
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    3 marchewki
    1/2 szklanki bulionu drobiowego
    3 łyżki masła klarowanego
    sól
    pieprz

    Pulpeciki
    250g mięsa mielonego z szynki
    250g mięsa mielonego z kurczaka
    1 jajko
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki natki z pietruszki
    2 łyżki przecieru pomidorowego
    3 łyżki bułki tartej
    sól
    pieprz
    2 duże cukinie

    Sos beszamelowy
    400ml mleka
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki masła
    szczypta gałki muszkatołowej
    1 jajko
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety

Pulpeciki zawijane cukinią pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-18d3yem 1. Ryż ugotować al dente w osolonej wodzie. Marchewkę obrać
    i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na rozgrzanym maśle zeszklić drobno pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz marchewkę. Następnie podlać bulionem, doprawić sola, pieprzem i dusić kilka minut. Po tym czasie dodać ryż
    i dokładnie wymieszać. Przełożyć do żaroodpornego naczynia.
  • image-1ouy08c 2. Cukinie pokroić wzdłuż na cienkie plastry i wrzucić
    do osolonego wrzątku na 2 minuty a następnie wystudzić.
  • image-0c2f54a 3. Pulpeciki
    Wymieszać ze sobą mięso wieprzowe z mięsem drobiowym.
    Do wymieszanych mięs dodać jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulę startą na tarce o małych oczkach, posiekaną natkę
    z pietruszki, przecier pomidorowy i bułkę tartą. Dokładnie wymieszać.
  • image-0poy37v 4. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę owinąć plastrem cukinii i ułożyć obok siebie w naczyniu żaroodpornym na warstwie ryżu z marchewką.
  • image-0ca7k4e 5. Sos beszamelowy
    Do roztopionego masła dodać mąkę i smażyć na małym ogniu ciągle mieszając. Następnie wlać mleko wymieszane z jajkiem
    i mieszać do momentu aż sos się zagotuje i zgęstnieje. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Ciepłym sosem zalać pulpeciki i zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 45 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować