Mięsne kuleczki zawinięte w plastry cukinii zapieczone z ryżem to bardzo fajne podanie mięsa mielonego w oryginalny sposób. Całość połączona sosem beszamelowym smakuje wybornie i stanowi doskonały pomysł na rodzinny obiad.
Pulpeciki zawijane cukinią pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować al dente w osolonej wodzie. Marchewkę obrać
i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na rozgrzanym maśle zeszklić drobno pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz marchewkę. Następnie podlać bulionem, doprawić sola, pieprzem i dusić kilka minut. Po tym czasie dodać ryż
i dokładnie wymieszać. Przełożyć do żaroodpornego naczynia.
2.Cukinie pokroić wzdłuż na cienkie plastry i wrzucić
do osolonego wrzątku na 2 minuty a następnie wystudzić.
3.Pulpeciki
Wymieszać ze sobą mięso wieprzowe z mięsem drobiowym.
Do wymieszanych mięs dodać jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulę startą na tarce o małych oczkach, posiekaną natkę
z pietruszki, przecier pomidorowy i bułkę tartą. Dokładnie wymieszać.
4.Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę owinąć plastrem cukinii i ułożyć obok siebie w naczyniu żaroodpornym na warstwie ryżu z marchewką.
5.Sos beszamelowy
Do roztopionego masła dodać mąkę i smażyć na małym ogniu ciągle mieszając. Następnie wlać mleko wymieszane z jajkiem
i mieszać do momentu aż sos się zagotuje i zgęstnieje. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Ciepłym sosem zalać pulpeciki i zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 45 minut.
Komentarze