Pyszne i sycące danie według Pascala Brodnickiego. Przepis troszkę zmodyfikowałam. Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/Schab-zapiekany-pod-beszamelem-z-pieczarkami
60 min
Składniki:
ok. 6-7 plastrów schabu,
ok. 150 g pieczarek,
mała cebula,
dwa ząbki czosnku,
ok. 150 g startego sera (u mnie mozzarella i parmezan),
sól, pieprz, ulubione przyprawy do schabu
na sos beszamelowy:
2 szklanki mleka,
2 czubate łyżki masła,
2 czubate łyżki mąki,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Schab pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso rozbijamy na cienkie plastry (niekoniecznie), przyprawiamy i smażymy na patelni. Pieczarki obieramy i kroimy na plasterki, przesmażamy z posiekaną cebulką i czosnkiem. Sos: w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, szybko mieszamy trzepaczką, aż zrobi się zasmażką. Zdejmujemy na chwilę z ognia, wlewamy mleko, stawiamy na ogień, mieszamy do czasu zgęstnienia i przyprawiamy. W naczyniu do zapiekania układamy warstwowo mięso,pieczarki, sos i ser. Zapiekamy ok. 15 minut w 180 stopniach.
Komentarze