schab pod beszamelem

4.49 (179 ocen)

  • 60 min

Pyszne i sycące danie według Pascala Brodnickiego. Przepis troszkę zmodyfikowałam. Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/Schab-zapiekany-pod-beszamelem-z-pieczarkami

  • 60 min

Składniki:

  • ok. 6-7 plastrów schabu,
    ok. 150 g pieczarek,
    mała cebula,
    dwa ząbki czosnku,
    ok. 150 g startego sera (u mnie mozzarella i parmezan),
    sól, pieprz, ulubione przyprawy do schabu

    na sos beszamelowy:
    2 szklanki mleka,
    2 czubate łyżki masła,
    2 czubate łyżki mąki,
    sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

4.49 (179 ocen)

Schab pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso rozbijamy na cienkie plastry (niekoniecznie), przyprawiamy i smażymy na patelni. Pieczarki obieramy i kroimy na plasterki, przesmażamy z posiekaną cebulką i czosnkiem. Sos: w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, szybko mieszamy trzepaczką, aż zrobi się zasmażką. Zdejmujemy na chwilę z ognia, wlewamy mleko, stawiamy na ogień, mieszamy do czasu zgęstnienia i przyprawiamy. W naczyniu do zapiekania układamy warstwowo mięso,pieczarki, sos i ser. Zapiekamy ok. 15 minut w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Schab Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować