Pulpeciki z bazylią

0 (0 ocen)

Bardzo tani, banalnie prosty, smaczny i szybki obiad. Rodzinie bardzo smakowały z ziemniaczkami i surówką z kapusty pekińskiej i marchewki.

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu b:
    1 marchew
    50 g ryżu
    50 g kurek
    50 g pieczarek

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    300 g mięsa mielonego

    Składniki robocze:
    0,5 cebuli
    1 jajko
    3 łyżki bułki tartej
    Sos:
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 łyżka śmietany 18%
    1 łyżka mąki pszennej
    300 ml wody
    2 łyżeczki bazylii
    1 łyżeczka czerwonej ostrej papryki
    Sól
    Pieprz

    Dekoracja:
    Natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pulpeciki z bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie pulpecików 1. Marchewkę zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Ugotować razem z ryżem. Odcedzić. Grzyby oczyścić, pokroić i usmażyć z pokrojoną w kosteczkę cebulką. Mięso mielone dokładnie wyrobić z marchewką, ryżem, usmażonymi grzybami, jajkiem i bułką tartą. Przyprawić do smaku solą i czarnym pieprzem. Uformować kulki na kształt pulpecików i usmażyć na patelni.
    W miseczce rozmieszać wodę, koncentrat pomidorowy, bazylię, czerwoną ostrą paprykę, odrobinę soli i pieprzu, śmietanę oraz mąkę. Zalać pulpeciki i jeszcze chwilkę podsmażyć. Udekorować posiekana natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurki Mięso Pieczarki Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Spotkanie rodzinne Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować