Pulpeciki drobiowe

4.5 (166 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Smaczne i aromatyczne pulpeciki.

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Pulpeciki:
    mięso mielone z kurczaka 500 g,
    cebula 1 szt,
    czosnek 2 ząbki,
    bułka tarta 4 łyżki,
    żółtka 2 szt,
    sól,
    pieprz,
    Sos:
    bulion drobiowy 1 i 1/2 l,
    marchewka 2 szt,
    pietruszka 1 szt,
    seler niewielki kawałek,
    koperek 1 pęczek,
    śmietana 5 łyżek,
    mąka 3 łyżki,
    sól,
    pieprz,
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety

Pulpeciki drobiowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać i drobno posiekać, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Cebulę, czosnek, bułkę tartą, żółtka, sól oraz pieprz dodać do mięsa mielonego i dokładnie wymieszać. Z masy formować nieduże pulpeciki.
    Marchewkę, pietruszkę oraz seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach, koperek posiekać. Bulion zagotować, dodać starte warzywa oraz włożyć pulpeciki i gotować na małym ogniu 15 minut. Po tym czasie klopsiki wyjąć. Śmietanę połączyć wraz z mąką, dodać do bulionu i szybko i dokładnie wymieszać. Masę zagotować, włożyć pulpeciki i doprawić do smaku solą oraz pieprzem, dodać koperek. Całość dokładnie wymieszać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować