Pulpeciki drobiowe duszone w młodej kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czerstwą bułkę zalać mlekiem.
Piersi z kurczaka umyć,osuszyć,pokroić w grubszą kostkę i zmielić,przełożyć do miski,wrzucić bułkę odciśniętą z nadmiaru mleka,wyrobić ręką,wbić jajko,wsypać wszystkie przyprawy,ponownie wyrobić ręką.
Ręce zwilżamy wodą i formujemy w rękach pulpeciki,uformowane pulpety układamy na desce.
2.Cebulkę obrać i posiekać w kosteczkę,zeszklić na oleju,wrzucić startą na tarce marchewkę,oraz poszatkowaną kapustę,zalać bulionem,wrzucić listki i ziele angielskie,doprawić solą i pieprzem do smaku,dusić pod przykryciem 10 min.
3.Zdjąć przykrywkę,ułożyć pulpety,przykryć je kapustą,dusić ok.20 min.
Porady
Podawać z ziemniakami posypanymi koperkiem lub jako samodzielne danie,przed podaniem posypać koperkiem.
Komentarze