Pulpeciki Drobiowe Duszone w Młodej Kapuście

4.5 (156 ocen)

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Pyszne i proste danie.

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 10 szt.

    podwójna pierś z kurczaka
    pół czerstwej bułki+mleko
    1 jajko M
    sól i pieprz do smaku
    1 łyżka majeranku
    ulubiona przyprawa do drobiu
    pół główki młodej kapusty
    1 cebula
    2 marchewki
    2 szkl.bulionu warzywnego
    2 listki laurowe
    3 ziela angielskie
    2-3 łyżki oleju
    koperek
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety Klops

Pulpeciki drobiowe duszone w młodej kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pulpeciki. 1. Czerstwą bułkę zalać mlekiem.
    Piersi z kurczaka umyć,osuszyć,pokroić w grubszą kostkę i zmielić,przełożyć do miski,wrzucić bułkę odciśniętą z nadmiaru mleka,wyrobić ręką,wbić jajko,wsypać wszystkie przyprawy,ponownie wyrobić ręką.
    Ręce zwilżamy wodą i formujemy w rękach pulpeciki,uformowane pulpety układamy na desce.
  • Pulpeciki. 2. Cebulkę obrać i posiekać w kosteczkę,zeszklić na oleju,wrzucić startą na tarce marchewkę,oraz poszatkowaną kapustę,zalać bulionem,wrzucić listki i ziele angielskie,doprawić solą i pieprzem do smaku,dusić pod przykryciem 10 min.
  • Pulpecki. 3. Zdjąć przykrywkę,ułożyć pulpety,przykryć je kapustą,dusić ok.20 min.

Porady

Podawać z ziemniakami posypanymi koperkiem lub jako samodzielne danie,przed podaniem posypać koperkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Młoda kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować