Klopsiki w młodej kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielone przełożyć do miski.
Czerstwą bułkę namoczyć w wodzie i dobrze odcisnąć.
Cebule obrać i pokroić w kostkę.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
Do mięsa mielonego dodać odciśniętą bułkę, jedną cebulę, czosnek oraz jajko.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Dokładnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej.
Z masy mięsnej uformować małe klopsiki.
Obtoczyć je w mące i usmażyć ze wszystkich stron na rumiano na rozgrzanym oleju.
Zdjąć z patelni.
Marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Przełożyć na patelnię razem z cebulą i chwilę razem przesmażyć.
Kapustę pokroić na mniejsze kawałki i dać do marchewki.
Dodać liście laurowe oraz ziele angielskie.
Wlać wodę, dodać sól oraz pieprz i udusić kapustę do miękkości.
Pod koniec duszenia dodać ocet oraz cukier i wymieszać.
Do kapusty dać klopsiki.
Dusić razem 10 minut na wolnym ogniu.
Koperek opłukać, osuszyć i posiekać.
Dodać do klopsików przed samym końcem gotowania.
Komentarze